Vanuit huis door het dorp fietsen met Bicycle balance

“Waarom naar buiten gaan als het ook binnen kan?” Is de beste samenvatting die wij kunnen geven voor Bicycle balance, één van onze laatste games. Alhoewel dit een erg luchtige en simpele opvatting is voor het werkelijke probleem. Het werkelijke probleem is dat ouderen vaak niet zo mobiel meer zijn waardoor steeds minder wordt bewogen. Hiervoor hebben wij een serious game ontwikkeld waarbij wij een dorp hebben nagemaakt met verschillende gaart_pa_portfolioweb1_etw_001mes erin. Deze games zijn ontworpen om ouderen te helpen bewegen.

Het voordeel van deze game is dat wanneer het juist wordt gedaan ouderen efficiënt bewegen. Hierdoor is het minder belastend en kunnen ouderen pauzes nemen wanneer het ze teveel wordt.  

Technologie binnen Bicycle balance

Voor het spel is er gebruik gemaakt van een motion capture systeem. Door middel van een computer en een Kinect worden de bewegingen opgenomen. De Kinect zorgt ervoor dat alle bewegingen die gedaan wordt direct op het scherm te zien zijn. Hierdoor wordt de speler zelf in de virtuele wereld geplaatst.

Bewegingen verwerkt in het spel

Om door het dorp te komen moet er gefietst worden, hiervoor moet de speler de benen afwisselend optillen. Vervolgens fietst de speler richting minigames in het dorp. Er zijn vijf minigames met vijf bewegingen. Deze minigames zijn klokkenluiden, dansen, appels oprapen, voetbal en vissen. De bewegingen die de speler oefent bij deze minigames zijn respectievelijk squats, zijstappen, lunges, schopbeweging en het balanceren op één been.art_pa_portfolioweb7_etw_001

Communicatie

Naast dat het heel leuk is om dit spel te spelen voor ouderen is het ook leuk voor de behandelaar. De behandelaar krijgt namelijk alle gegevens uit het spel toegestuurd. Met deze gegevens kan de behandelaar herkennen waar de speler moeite mee heeft en waar minder moeite mee. Ook kan er bijgehouden worden of de speler wel thuis bezig is met oefeningen wat anders ook heel lastig is om te bewijzen.

Motiverend

art_pa_portfolioweb4_etw_001De speler wordt door een authentiek dorp geleid waarin de minigames zijn verwerkt. Door deze overkoepeling wordt er een verhaal gecreëerd om de speler echt te betrekken bij het spel. Daarnaast krijgen ze gerichter feedback van de behandelaar waardoor ze meer tijd over houden voor andere bezigheden. Deze voordelen zijn allemaal bedoeld om de speler te blijven motiveren om door te gaan met het goed werk.