Een evenwichtige teamsamenstelling met Belbin

Bij 8D Games hechten we waarde aan de manier waarop we samenwerken met elkaar en met opdrachtgevers. We besteden daarom zorg en tijd aan het onderzoeken van vragen zoals: “Hoe zorgen we ervoor dat iemand zijn of haar potentie bereikt?”, “Hoe zorgen we ervoor dat we samen, als één geheel, efficiënt werken?” en “Hoe komt de expertise van elk teamlid goed tot zijn recht in de samenwerking? “. Vorig jaar hebben we een supertool gevonden om dit soort vragen op objectieve basis te beantwoorden. Lees verder en ontdek welke tool dit is en hoe je deze inzet om de teamsamenstelling met Belbin in jouw team te bevorderen.

De Belbintest

Ieder teamlid vervult van nature een bepaalde rol in het team. De ene persoon is bijvoorbeeld creatief en de andere persoon stuurt het team aan. Sommige van deze rollen vullen elkaar aan, andere werken elkaar juist wat tegen. Bij een groep die al langer met elkaar werkt kan een teamanalyse met de Belbintest waardevolle informatie geven. Belbin geeft inzicht in de groepsrollen en hoe die elkaar versterken en tegenwerken. De rollen van Belbin geven aan wat de bijdrage van ieder teamlid is en welke werksituaties geschikt en ongeschikt voor hen zijn. 8D Games werkt op deze manier aan een evenwichtige teamsamenstelling voor het bedrijf en bij projecten.

Een fijne teamsamenstelling met Belbin
De rollen van de Belbin test

Rollen

Sinds anderhalf jaar gebruiken we de Belbintest om onze medewerkers beter te leren kennen. De Belbintest is een vragenlijst waardoor de afnemer inzicht krijgt in zijn rol in een groep. Er zijn acht rollen in totaal:

  • De Bedrijfsman is rustig en beheerst, ook in chaotische situaties en maakt plannen tot werkelijkheid

  • De Groepswerker is extravert en overheerst niet. Hij stimuleert andere collega’s in discussies en kan goed luisteren.

  • De Onderzoeker is dominant en extravert . Door zijn zoektocht naar nieuwe ideeën en zijn sociale karakter heeft hij een groot netwerk.

  • De Plant is introvert, maar is de bron van innovatieve ideeën. Is kritisch aangelegd.

  • De Voorzitter is extravert, rustig, nuchter en dominant. Hij zorgt er daardoor voor dat ieder teamlid z’n woordje kan houden. Luistert goed naar anderen.

  • De Vormer is onrustig, dominant en erg extravert . Hij wil niet te lang nadenken en wil doen. hij spoort aan in het maken van keuzes.

  • De Waarschuwer is slim, stabiel en introvert. Hij wordt niet meegesleept met enthousiasme en bekijkt ideeën met een kritisch, realistisch oog.

  • De Zorgdrager is rustig en introvert. Hij zorgt ervoor dat alles in de puntjes geregeld is. Is erg gevoelig voor andermans stress.

Meerdere Rollen

Het is belangrijk om te weten dat een persoon meerdere rollen heeft en meestal uitblinkt in één of twee. Zo kan iemand voornamelijk een groepswerker zijn en daarnaast ook een zorgdrager of een waarschuwer. Bepaalde combinaties tussen de dominante rollen kunnen goed en minder goed werken in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld: bij 8D Games betrekken we graag aan het eind van een brainstorm een vormer. Dit teamlid met deze rol neemt gemakkelijk beslissingen. Als hij echter ook een brononderzoeker is, kan hij aan het eind van de brainstorm zijn eigen idee overheersend maken.

De ideale teamsamenstelling met Belbin

De ideale teamsamenstelling is onder andere sterk afhankelijk van het doel van het bedrijf. Als het bedrijf bijvoorbeeld vooral op winst gefocust is en als doel heeft zoveel mogelijk van één soort product te verkopen, dan zou een team met weinig planten en veel bedrijfsmannen goed kunnen werken. Dit geldt ook voor de kleinere groepen binnen een bedrijf. Als je een groepje samenstelt om te brainstormen, werken planten en brononderzoekers goed samen. De planten komen met originele ideeën, de brononderzoekers voorzien de groep met ideeën die gebaseerd zijn op andere, soortgelijke projecten. Zo stimuleren ze elkaar. Aan het eind van de brainstorm kan een vormer daarna de doorslaggevende keuze maken.

Hoewel de ideale teamsamenstelling erg afhankelijk is van de situatie, is het goed om het volgende te onthouden: als team zou je van alle rollen ongeveer een even aantal willen hebben. Op individueel niveau kunnen uitblinkers je team juist extra versterken.

Lees verder

Lees hier hoe 8D Games de teamsamenstelling met Belbin verbetert. Wil je meer weten over de Belbintest of wil je zelf de test doen? Ga dan naar de officiële website van Belbin.