Applied games en serious games

De termen ‘serious games’ en ‘applied games’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dat is gemakkelijk te verklaren, ze betekenen namelijk grofweg hetzelfde. Het zijn games die in de eerste plaats gemaakt zijn om een probleem op te lossen of een bepaald (leer)doel te bereiken. Aan de games ligt vaak een wetenschappelijke basis ten grondslag.

Doelen kunnen zijn:

  • Overbrengen van kennis of vaardigheden
  • Leuker maken van lichamelijke oefeningen
  • Het aansturen op een bepaalde gedragsverandering
  • Het faciliteren van een gesprek
  • Beter meetbaar maken van vooruitgang en resultaten

Leuk zijn dit soort games absoluut, dat is de kracht. Maar vermaak is niet het hoofddoel. Dit is precies wat een serious game onderscheidt van een entertainment game.

Een serious game voor ieder probleem

Serious games zijn er in vele soorten en maten. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want het zijn oplossingen voor problemen en geen probleem is hetzelfde. Zo bestaan er ‘exergames’ (spellen die lichamelijke oefeningen leuker en beter meetbaar maken), edugames (games die helpen bij het behalen van leerdoelen of het aanleren van bepaald gedrag), trainingsgames (voorbeeld: een game om nieuwe werknemers op te leiden) en gamercials (games die aansluiten bij een bepaalde reclameboodschap).

Help, ik zie door de oplossingen mijn probleem niet meer

Een effectieve applied game bouwen begint met het scherpstellen van je vraag of probleem. Daar helpen we je graag bij. Samen met jou, de doelgroep en relevante kennispartners gaan we op zoek naar de beste oplossing. Dit doen we volgens de principes van design thinking. Geen vraag of wens is ons te gek. We zijn immers gek op ontwikkelen en hebben jarenlange ervaring met grote gameprojecten en co-creatie.

Toepassingsmogelijkheden applied games

Bekijk hier ons portfolio met producten waar we de afgelopen jaren aan gewerkt hebben. Van een webquiz voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot zorginnovaties voor het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zo krijg je een goed beeld van de toepassingsmogelijkheden van applied games.

applied games en serious games

Bekijk voorbeeldprojecten