Applied games en serious games
De termen ‘serious games’ en ‘applied games’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Dat is gemakkelijk te verklaren, ze betekenen namelijk grofweg hetzelfde. Het zijn games die in de eerste plaats gemaakt zijn om een probleem op te lossen of een bepaald (leer)doel te bereiken. Aan de games ligt vaak een wetenschappelijke basis ten grondslag.
Doelen kunnen zijn:
- Overbrengen van kennis of vaardigheden
- Leuker maken van lichamelijke oefeningen
- Het aansturen op een bepaalde gedragsverandering
- Het faciliteren van een gesprek
- Beter meetbaar maken van vooruitgang en resultaten

Leuk zijn dit soort games absoluut, dat is de kracht. Maar vermaak is niet het hoofddoel. Dit is precies wat een serious game onderscheidt van een entertainment game.

Een serious game voor ieder probleem
Serious games zijn er in vele soorten en maten. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want het zijn oplossingen voor problemen en geen probleem is hetzelfde. Zo bestaan er ‘exergames’ (spellen die lichamelijke oefeningen leuker en beter meetbaar maken), edugames (games die helpen bij het behalen van leerdoelen of het aanleren van bepaald gedrag), trainingsgames (voorbeeld: een game om nieuwe werknemers op te leiden) en gamercials (games die aansluiten bij een bepaalde reclameboodschap).
Help, ik zie door de oplossingen mijn probleem niet meer
Een effectieve applied game bouwen begint met het scherpstellen van je vraag of probleem. Daar helpen we je graag bij. Samen met jou, de doelgroep en relevante kennispartners gaan we op zoek naar de beste oplossing. Dit doen we volgens de principes van design thinking. Geen vraag of wens is ons te gek. We zijn immers gek op ontwikkelen en hebben jarenlange ervaring met grote gameprojecten en co-creatie.
Toepassingsmogelijkheden applied games
Bekijk hier ons portfolio met producten waar we de afgelopen jaren aan gewerkt hebben. Van een webquiz voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot zorginnovaties voor het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zo krijg je een goed beeld van de toepassingsmogelijkheden van applied games.

Bekijk voorbeeldprojecten
DrugsviewVR
Drugsview VR is een virtual reality game die professionals en burgers traint in het herkennen van drugscriminaliteit. Deze game is ontwikkeld in samenwerking met de experts van Bureau Drugszaken.
CJIB in VR
Hoe breng je als bedrijf je richtlijnen, werkprocessen en protocollen nou op een effectieve manier over op (nieuwe en oude) werknemers? In virtual reality! CJIB in VR laat zien hoe het anders kan.
Memory Lane VR
Kun je ouderen een duurzame ‘vitaliteitsboost’ geven door ze dingen van vroeger opnieuw te laten beleven in een VR-experience? Dat onderzochten we met Memory Lane VR, onderdeel van het afstudeeronderzoek van NHL-medewerker Lars…
Handlantis
Gebarentaal leren met een serious game? Dat kan met Handlantis, het spel dat we samen met Pento Audiologisch Centrum ontwikkelden. Spelenderwijs maak je kennis met 'Nederlands met Gebaren' (NmG).
eZoon
De serious game eZoon is gemaakt voor professionals in de publieke en veterinaire gezondheidszorg. Het spel geeft inzicht in de complexe besluitvorming rond zoönosen: ziektes die van mens op dier worden overgedragen.
ACBC
Binnen het Europese ACBC-project ontwikkelen we een serious game tegen online pesten voor jongeren. Met een 'swipe-systeem' geven jongeren aan hoe zij in verschillende situaties zouden handelen.
Cultuurbarbaren
In het augmented reality spel 'Cultuurbarbaren' worden kinderen uitgedaagd om boeven te vangen die culturele en historische plekken in Leeuwarden willen vernietigen. Spannend en leerzaam!
SoVaTaSS
SoVaTaSS is een serious game voor kinderen met autisme. In een rustige en speelse omgeving leert de speler verschillende emoties te herkennen en constructieve reacties te kiezen in sociale situaties.
BAAS
BAAS is een augmented reality game voor kinderen, ontwikkeld in opdracht van welzijnsorganisatie KEaRN. Het spel brengt spelenderwijs een gesprek over het thema 'armoede' op gang in de eigen wijk of de eigen straat.