Serious games voor het onderwijs

Een hele dag opletten of met de neus in de boeken duiken is voor veel leerlingen niet leuk. De inhoud is vaak erg saai en de lessen duren lang. Hierdoor verslapt de aandacht van leerlingen vaak snel. De meeste jongeren zijn blij als hun huiswerk af is en ze hun schoolspullen aan de kant kunnen schuiven. Wie gaat er nu rekenen of spelling doen voor de lol?

Maar spelletjes vinden jongeren wel leuk! Daarom zijn Serious games een hele goed manier om jongeren te bereiken. Want jongeren zijn opgegroeid met games op tablets en smartphones en ze hebben veel plezier bij het spelen van games. Games zijn dus een logische taal die jongeren goed begrijpen. Zo wordt rekenen en spelling ineens wel leuk.

Bovendien is de schooltijd voor jongeren een bijzondere tijd waarin zij veel ingrijpende keuzes moeten maken over eten, drinken, studie, roken, sporten en seksualiteit. Hoe kom je aan de juiste informatie? En hoe maak je hierbij de goede keuzes? Games maken deze serieuze zaken laagdrempeliger. Hierdoor wordt het gemakkelijker om deze thema’s te bespreken in de klas.

Voor scholieren heeft 8D Games al verschillende serious games gemaakt. Zo maakten wij een game waarmee jongeren hun persoonlijkheid en interesses kunnen ontdekken. Op basis hiervan krijgen zij vervolgens een advies over interessante vervolgstudies. Ook hebben wij een game gemaakt tegen cyberpesten, waarbij de klas op zoek gaat naar de dader en ondertussen met elkaar bespreekt welke grenzen er zijn op social media. Zo wordt leren een stuk leuker en heeft onderwijs meer effect!

Wilt u meer leren over de mogelijkheden van serious games voor het onderwijs? Vraag dan een demo aan.