Serious games voor in de zorg

Revalideren of gezonder leven is voor veel mensen erg moeilijk. De oefeningen die patiënten ontvangen van hun arts of fysiotherapeut zijn vaak saai. Daardoor is het moeilijk om deze oefeningen vol te houden. Veel patiënten haken daarom snel af en krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.

Bovendien kan een arts of therapeut vaak niet controleren of de patiënt thuis wel goed oefent. Hierdoor kan de behandelaar niet bijsturen als een patiënt zijn doelen niet haalt. Dit gaat ten koste van het resultaat van de behandeling.

Daarnaast vinden veel mensen het moeilijk om goede keuzes te maken voor hun gezondheid. Hoeveel beweging heb ik nodig? Wat mag ik wel / niet eten? Daardoor is het voor hen vaak erg moeilijk om een gezonde leefstijl op te bouwen en vol te houden.

Als revalideren of gezonder leven een spelletje wordt dan wordt dit aanzienlijk gemakkelijker voor patiënten. Met een game krijgt de patiënt namelijk meer plezier in de behandeling. Bovendien krijgt de arts zo ook inzicht in de vorderingen van de patiënt. Hierdoor kan de arts op tijd bijsturen wanneer dat nodig is. Zo hebben behandelingen meer effect.

Hieronder ziet u een aantal toepassingen van 8D Games voor de zorg. Bijvoorbeeld het schaatsspel, waarmee wij er samen met het UMCG voor willen zorgen dat ouderen minder snel vallen (valpreventie). Een ander voorbeeld is het fietsspel: een revalidatiespel waarin spelers allerlei verschillende fysiotherapeutische oefeningen doen. Ook ontwikkelden wij samen met de GGD een serious game die jongeren met elkaar in gesprek brengt over grenzen in seksualiteit. Ook voor zorgprofessionals kunnen serious games helpen. Denk aan games die helpen diagnoses te stellen, chirurgen leren opereren of verpleegkundigen leren medisch rekenen.

Bent u benieuwd wat wij voor uw patiënten of cliënten kunnen betekenen? Vraag een demo aan.