Elke stad heeft een geschiedenis. Oude stadsmuren die spreken van een lang vervlogen tijd. Een geboortehuis van een winnaar van de nobel prijs. Plekken die op schilderijen vereeuwigd zijn en ga zo maar door. Maar weinig mensen weten nog wat er zich vroeger allemaal afspeelde in de straat waar ze nu door heen fietsen. Een citygame kan hier verandering in brengen.

Verborgen verleden

Wij willen het verborgen verleden van een stad weer naar boven halen. Wij hebben in Nederland een rijke geschiedenis die we zelf heel gewoon vinden maar die zeker bijzonder is. Daar mogen we best wel wat meer trots op zijn. Bovendien is het goed voor kinderen en jongeren te weten waar ze opgroeien. Ze kunnen zoveel leren van de geschiedenis.

Mata Hari

In Leeuwarden is Margaretha Geertruida Zelle geboren, beter bekend als Mata Hari. Na haar jeugd in Leeuwarden doorgebracht te hebben kwam ze uiteindelijk terecht in Parijs tijdens de eerste Wereld oorlog. Uiteindelijk werd ze door de Fransen ter dood veroordeeld en terechtgesteld wegens spionage.

Over Mata Hari zijn boeken verschenen en films gemaakt. Een danseres die spion was?! Dat spreekt tot de verbeelding. In Leeuwarden zijn er nog allerlei plekken te vinden waar Mata Hari is geweest. Haar geboortehuis, haar school, het huis van haar vriendin en ga zo maar door. Elementen die zij in haar dagboek beschreef kunnen we vandaag de dag nog steeds zien.

Presentatie_Afbeelding_001

Citygame en Citymarketing

Het Fries Museum houd eind 2017 een expositie over Mata Hari en dat is direct ook een mooie start van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad in 2018. Met elkaar maakten we een citygame waar je aan de hand van het leven van Mata Hari mooie en onbekende plekjes van Leeuwarden ontdekt. Leeuwarden en het museum trekken natuurlijk graag nieuwe bezoekers aan en wandelroutes door de stad zijn een goede manier om je stad te promoten.

In de citygame over Mata Hari ga je op zoek via aanwijzingen in gedichten en het dagboek van Mata Hari naar een verdwenen museumstuk. Los je alle raadsels goed op dan kun je de kluis openen.
Natuurlijk kun je tijdens de wandeltocht door het mooie Leeuwarden op bezoek bij de lokale ondernemers voor een kopje koffie of iets anders lekkers. Ook zitten er in de app winkels opgenomen die speciaal Mata Hari producten hebben.

Zo zie je maar, op een leuke manier kun je Leeuwarden en Mata Hari leren kennen. En het is nog gezond ook!

Presentatie_Afbeelding_002