Leeuwarden is in 2018 Culturele hoofdstad van Europa. De stad kent een rijke cultuur en historie met onder andere Mata Hari, het koningshuis maar ook de dichter Slauerhoff.
Kinderen van de Dr. Algraschool in Leeuwarden wilden met een location based game de cultuur voor het voetlicht brengen. Deze game, genaamd Cultuurbarbaren, hebben we samen met de kinderen ontwikkeld en geven we cadeau aan Culturele Hoofdstad 2018. Dan kunnen alle kinderen genieten van de rijke cultuur van Leeuwarden!

Samen met de kinderen gemaakt

Voorwaarde voor dit project was voor ons dat het een game van de kinderen was die de kinderen zelf gemaakt zouden maken. Vaak zie je dat de kinderen een idee hebben en dat uit handen geven aan een bedrijf die er een hele eigen invulling aan geven. Dat was niet de bedoeling. De kinderen hebben het thema bepaald, de locaties die de game moet aandoen, het uiterlijk van de boeven, de naam van de game en ga zo maar door.
Na elk overleg konden wij weer aan de slag met de uitkomst en maakten we de wensen van de kinderen. Vervolgens konden de kinderen weer testen of het goed gemaakt was.

Cultuurbarbaren: De ontsnapping

Het spel begint bij de Blokhuispoort, de oude gevangenis van Leeuwarden. Je krijgt een melding van de politie dat er boeven ontsnapt zijn. Wil jij helpen ze te vangen? Verspreid door de stad kun je 50 boeven vinden met augmented reality.
Maar er zijn ook acht boeven ontspant die lid zijn van de Cultuurbarbaren. Deze bende staat bekend om het stelen en vernielen van culturele en historische plekken in de stad. Ze willen Culturele Hoofdstad 2018 saboteren en dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Met deze location based game doe je de mooiste plekken van Leeuwarden aan. Je moet soms behendige spelletjes doen of codes kraken om de boeven te vangen. Maar als je alle boeven gevangen hebt krijg je aan het einde een mooi beloning!

Deze game is mede mogelijk gemaakt door: Dr. Algraschool, Mienskipsfonds, Het Ware Noorden, De Kinderraad, Bibliotheek Leeuwarden, BV Sport en 8D games.