De Microsoft Hololens

Hololens imgHololens

De Hololens is een van de laatste ontwikkelingen op het gebied van technologie. Daarnaast wordt de Hololens door velen geprezen als ‘the next big thing’. De Hololens is een bril die virtual reality en augmented reality met elkaar combineert, dit wordt ook wel mixed reality genoemd. Aangekondigd door Microsoft in het begin van 2015 en sinds kort beschikbaar voor ontwikkelaars in de Verenigde Staten en Canada voor $3.000,- . De release van de Hololens in Nederland en voor de eindgebruikers moet nog worden aangekondigd.

Toepassingen

De Hololens kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Zo biedt deze technologie juist de toegang tot nieuwe mogelijkheden binnen gamen en toepassingen vanwege de interactieve mogelijkheden. Zo is het mogelijk om spellen te ontwikkelen waarbij je echt in meegesleept wordt. Hiernaast is het ook mogelijk om interactieve video’s te ontwikkelen, presentaties te geven. Presentaties van 360° video’s of 3D Modellen (denk aan een auto die zowel het chassis en de motor laat zien). Daarnaast kan de Hololens gebruikt worden voor communicatie waarbij iemand mee kan kijken en onderwerpen kan aanwijzen.

Waar succes is volgen anderen

Het is duidelijk dat Microsoft wil gaan concurreren met producten zoals de HTC Vive en de Oculus Rift. De Hololens heeft namelijk dezelfde opties maar heeft ook nog eens een augmented reality toegevoegd wat weer extra mogelijkheden geeft.

Sinds de introductie van de Hololens heeft Intel ook aangekondigd een augmented reality bril te willen ontwikkelen. Waar ze met hun 3D camera technologie (Realsense) de concurrentie willen aangaan.

Waarom een Hololens

Hololens scherm img

Er zitten veel voordelen verbonden aan een Hololens, denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid dat het de omgeving combineert met technologie. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld je huis in te richten en werkelijk te zien hoe het staat zonder werkelijk iets aan te schaffen. Het is mogelijk om een scherm aan een muur vast te zetten zoals een agenda of een boodschappenlijstje. In de verre toekomst heb je dus misschien helemaal geen televisies en beeldschermen meer nodig en koppel je alles via de HoloLens.

Serious games & Hololens

Vanwege de interactieve mogelijkheden van de Hololens zijn er tal van mogelijkheden aan serious games. Een aantal voorbeelden hiervan is de anatomie van de mensen bekijken in een biologieles, het plaatsen van onderdelen in een auto tijdens een uitleg aan nieuwe monteurs. Het biedt ook een nieuwe mogelijkheid voor het aanleren van samenwerken door ze samen een toren te laten bouwen.