Weerbaarheid  en grenzen binnen seksualiteit is een lastig onderwerp. Dat je veilig moet vrijen weet iedereen. Maar vaak vinden jongeren minder duidelijk hoe ze grenzen binnen seksualiteit moeten aangeven. Want zowel de grenzen als de weerbaarheid verschillen van persoon tot persoon. Jongeren in de pubertijd zoeken op allerlei vlakken hun grenzen op en tegelijk ontdekken ze ook hun eigen seksualiteit. Een spannende periode waarin ze veel ontdekken en experimenten, maar ook een periode waarin het flink fout kan gaan en er blijvende schade aangericht kan worden.

Wat bedoeld een meisje met een sexy foto via Whatsapp? Waarom geeft een jongen een meisje een tik op haar bil? Jongeren weten vaak niet welke signalen ze zelf uitzenden en vinden het moeilijk signalen van de ander te interpreteren. Waar ligt de grens? Want als die grens overschreden word kan dit blijvende gevolgen hebben voor iemand gezondheid en welzijn. Er staat dus nogal wat op het spel.

3_dignity_sexting

GGD Fryslan

Samen met de GGD Fryslan hebben we Dignity ontwikkeld. Een serious game over grenzen binnen seksualiteit waarin jongeren met elkaar in contact komen over de vraag: waar ligt de grens? Niet met een preek maar spelenderwijs ontdekken ze het in een game.
Als iemand je drie drankjes heeft betaald, mag je dan weigeren mee naar boven te gaan? Als iemand dubbelzinnige foto’s stuurt via Whatsapp, wil die dan seks? Dat is waar jongeren met elkaar over in gesprek raken en zo komen ze er achter wat de ander denkt en voelt. Want wat je niet weet, daar kun je geen rekening mee houden.

In het spel volg je Alysha, die wakker word na een feestje in een vreemd bed. Ze wil zo snel mogelijk naar huis maar mist haar spullen. Ze zoekt in het huis haar kleren, tas en schoenen en steeds als ze iets vindt krijgt ze een flashback van de vorige avond. Je ziet hoe ze afspreekt met een jongen, dat ze mee naar boven gaan, dat ze niet verder wil gaan maar toch verder gaat.
Zowel de jongen als het meisje gaan in het spel over hun eigen grens en de grens van de ander. Aan het einde kunnen leerlingen in de klas aangeven waar ze vinden dat het mis gaat en raken ze zo met elkaar in gesprek over grenzen binnen seksualiteit.
Veel leerlingen geven aan na het spel anders tegen hun eigen gedrag aan te kijken en dat is nu precies de bedoeling!

2_dignity_compilatieafbeelding

8_dignity_levelontwerp002