Drie digitale trends die de zorg nog beter maken

Van 20 januari tot 26 januari staat de digitalisering van de zorg centraal tijdens de E-healthweek. Veel zorgverleners maakten al kennis met digitale toepassingen op de werkplek. E-Health is dan ook niet meer weg te denken. De komende jaren heeft een aantal digitale trends invloed op de E-health in Nederland. Drie trends vallen bijzonder op!

Augmented reality

Virtual reality is helemaal hot. Augmented reality kennen veel mensen minder goed. Bij virtual reality ben je even in een andere wereld. Dit maakt het prima inzetbaar voor pijnbestrijding of bijvoorbeeld exposuretherapie bij fobieƫn. Er kleeft echter ook een nadeel aan. Zoek maar eens op Youtube op VR fails en je ziet mensen bij bosjes vallen omdat ze geen contact meer hebben met de omgeving.

Augmented reality voegt iets toe aan de realiteit. Je ziet dus wat om je heen gebeurt en daar wordt iets aan toegevoegd. Bijvoorbeeld blokken op tafel die je moet opstapelen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden. De wereld is je oefenruimte geworden zonder dat je veel fysieke materialen hoeft te hebben. Een patiƫnt met een botbreuk is daardoor ineens instaat om fysiotherapie te doen aan de keukentafel. En kinderen komen in beweging doordat ze buiten lieve draakjes kunnen zoeken.

Augmented reality maakt het ook mogelijk het onzichtbare zichtbaar te maken. Waar zit je milt? Augmented reality scant het lichaam en laat het zien. In welk tempo moet je waar precies reanimeren? Augmented reality laat het je ervaren. Met de komst van de HoloLens zal dat nog betere toepassingen krijgen.

Smartphone

In de zorg is er steeds meer oog voor het voorkomen van problemen. Hierbij gaat het in veel gevallen om een gezonde levensstijl. Beweeg ik genoeg? Eet ik gezond? Allemaal vragen die nu relevant zijn. We dragen allemaal een minicomputer met ons mee die dit kan meten: onze smartphone. Hoeveel stappen heb ik gezet? Hoeveel calorieƫn heb ik vandaag gehad? Wat is mijn stressniveau? Binnen E-health is het meten relevant. Onze smartphone meet al veel maar kan nog veel meer meten.

De smartphone zorgt ervoor dat behandeling niet altijd in een (zieken)huis plaats hoeft te vinden. Als je de smartphone combineert met augmented reality krijg je na een chemokuur een revalidatiewandeltocht met lotgenoten door de buurt. Bewegen en tegelijk delen van je ervaringen.

De wereld was al onze speeltuin maar nu kunnen we met de smartphone ook meten wat we in die speeltuin doen. De arts hoeft niet meer te hopen of we de oefeningen thuis goed doen of Ć¼berhaupt wel doen. Hij kan het monitoren en zelfs zijn behandeling aanpassen op de data die de smartphone genereert. Met de smartphone is de zorg niet meer beperkt tot het ene contact met de behandelaar als er iets mis is. Met de smartphone is er continuĆÆteit in preventie, diagnose als behandeling mogelijk.

Data

Data is in een van de belangrijkste winsten van E-health. Artsen en behandelaren weten ƩƩn ding zeker: De patiƫnt doet nooit wat is voorgeschreven. Medicatie wordt eigenhandig verminderd, vermeerderd of gestopt. Fysiotherapie-oefeningen worden niet gedaan of verkeerd gedaan. De behandelaar vaart meestal op gekleurde informatie van de patiƫnt.

Met E-health is het mogelijk zicht te krijgen op allerlei zaken die van belang zijn zonder de kleuring van de patiƫnt. Zijn de oefeningen gedaan? Hoe lang zijn ze gedaan? Zijn ze correct uitgevoerd? Wat was het foutpercentage? Was er verschil tussen links of rechts? Hoe zit dit in de lijn van de vorige oefeningen? Met een blik op de gegevens krijgt een arts ineens zicht op alles wat vroeger niet zichtbaar was. Kinecten, smartphones en tablets slaan het allemaal op. Data wordt ook nauwkeuriger. 8D Games werkt bijvoorbeeld aan een VR diagnosegame die een afwijking heeft van 0,01% terwijl dit vroeger met het oog werd gedaan en een afwijking van 3% a 4% gebruikelijk was.

En dat gaat alleen nog maar over patiƫnten. Wat denk je van personeel? Iedereen kent de trainingen waarvan je achteraf denkt: snappen ze het nu wel of niet? Scholing kun je digitaal doen in bijvoorbeeld een serious game. De uitslagen verzamel je en direct heb je digitaal: intuberen snappen ze maar katheteriseren niet. Dan kun je gericht bijscholen! Data in E-Health maakt het mogelijk om gericht te behandelen en zelf als de patiƫnt thuis is op data de behandeling bij te struren.

Kortom: E-health is niet meer weg te denken uit de zorg. Als E-heath goed toegepast wordt, maakt dat de zorg een stuk beter!