E-learning maakt leren leuker

Alleen lezen of kijken is niet uitdagend genoeg

Iedereen kent het nog wel: het eerste (supermarkt)baantje waar je naar alle waarschijnlijkheid drie getypte a4’tjes kreeg, aan elkaar geniet, met de huisregels; oftewel de do’s & don’t’s binnen het bedrijf. Droge kost. En om te zeggen dat dat werkte? Niet altijd. Daarom gingen we op zoek naar een andere vorm waarbij we, door de vernieuwing van technologie, uitkwamen bij video’s voor werkinstructies. De video’s zijn makkelijk te herkennen aan de serieuze toon en de letterlijke weergave van de praktijk. Maar ze missen eigenlijk échte interactie met de doelgroep en zo kwam, met weer vernieuwde technologie, de huidige vorm van leren namelijk e-learning tot stand.

E-learning kan uitkomst bieden

Maritiem Instituut Willem Barentsz
Maritiem Instituut Willem Barentsz

In het verleden heeft 8D Games een e-learning project op zich mogen nemen voor het Maritiem Instituut Willem Barentsz, om een werkinstructie te maken waar leerlingen mee aan de slag konden. In de afbeelding hiernaast zie je hoe de leerlingen met behulp van simulatie ontdekken hoe alles werkt zodat ze dat in echte situaties toe kunnen passen. De communicatie met de brug bijvoorbeeld is daarbij een belangrijk onderdeel. Maar daarnaast vonden wij bij 8D Games het ook belangrijk dat het leuk moest zijn om alles te leren. Uiteindelijk leer je het snelste van iets wat je leuk vindt om te doen, in plaats van iets wat je niet leuk vindt om te doen. Zo konden de leerlingen bijvoorbeeld ook op eigen houtje het schip ontdekken zoals in werkelijkheid misschien ook een mogelijkheid is.

8D Games ziet de mogelijkheden en oplossingen

Tegenwoordig zijn we al helemaal gewend om spelenderwijs informatie tot ons te nemen, denk maar aan de huidige manier van lesgeven op scholen. Onze kinderen leren de basis door middel van e-learning. Bij 8D Games hebben we net een soortgelijk project afgerond waarin scholieren spelenderwijs een studiekeuzetest maken. Maar dat is niet het enige. Daarnaast werken we op het moment onder andere aan een nieuw e-learning project waarbij we een werkinstructie helemaal opnieuw gaan vormgeven. We kregen te horen dat de huidige vorm van hun werkinstructie amper tot niet werd gebruikt door de medewerkers. Aan ons de eer om dit om te zetten naar een leuke en bruikbare werkvorm. Saai? Moeilijk? Als het aan ons ligt zijn deze woorden binnenkort verleden tijd.

8D Games begrijpt dat e-learning voor velen nog een nieuw begrip kan zijn en daardoor misschien niet goed duidelijk is waar de grens moet liggen tussen leren en plezier. Wij staan dan ook open voor gesprekken waarbij we samen kijken naar mogelijkheden en oplossingen voor deze onderwerpen. Bent u nieuwsgierig geraakt? Neemt u gerust hier contact op over de mogelijkheden.

Esther Tjepkema