8D games maakt exergame voor balanstraining ouderen

Sinds februari is 8D games betrokken bij het SPRINT project, een project waar onder andere ook het UMCG in zit. Het SPRINT project heeft als subtitel: Technologie die ouderen beweegt en dat is in een notendop waar het om draait. Ouderen worden door de vergrijzing een steeds groter onderdeel van de bevolking en in een tijd dat de zorgkosten teruggedrongen moeten worden is vanuit de zorg de vraag om innovatieve zorgproducten toegenomen.
8D games is gevraagd een exergame voor balanstraining met ouderen te maken. Valpreventie is een belangrijk onderdeel in het gezond ouder worden en daarbij komt training van de benodigde spieren. Het SPRINT project heeft als doelstelling ouderen op een prettige manier te stimuleren deze spieren te trainen.

SPRINT

Na onderzoek door het UMCG is bepaald welke spieren van belang zijn voor balans. Ook weten we welke bewegingen deze spieren op een goede manier trainen. Zonder al te veel verklappen van de inhoud van de exergame kunnen we vertellen dat de ouderen voor een kinect plaats nemen. Hun bewegingen worden omgezet in het spel en de data die er via de kinect binnenkomt kan worden doorgestuurd naar zorgprofessionals die daarmee per cliënt kunnen bijhouden hoe de ontwikkelingen zijn.
De bedoeling is dat de ouderen geheel zelfstandig de game kunnen besturen. Dit geeft uitdagingen aangezien niet alle ouderen even gemakkelijk met computers over weg kunnen. Het spel zal in de thuisomgeving gedaan worden en de zorgprofessional kan dus via de opgeslagen data een vinger aan de pols houden.

Het doel van deze exergame voor balanstraining ouderen is dat er voor de zomervakantie een goede speelbare versie ligt. Uiteindelijk zal de game in de schappen van de winkels moeten komen te liggen maar daarvoor moet nog wel veel getest worden.
Wij als 8D Games zijn erg blij dat we aan zo’n project mee mogen werken. Dit is één van de redenen waarom we als gamebedrijf gestart zijn. We willen via games het leven van mensen leuker en beter maken en dit project sluit daar goed bij aan!

Meer weten over het SPRINT project?
Exergame voor balanstraining ouderen

Maarten Stevens