Foldit, de game die de wetenschap helpt

Dat games gebruikt worden om plezier te beleven is bekend. De laatste tijd kennen we door serious gaming ook de mogelijkheid om iets te leren of te trainen door games. Maar dat gamen kan helpen wetenschappelijke problemen op te lossen, dat weten nog maar weinig mensen.

Games spreken de creativiteit en de intuïtie van de speler aan. Waar de computer een voorsprong heeft op de mens kwam rekenen en berekenen loopt de mens toch echt voor op de computer als het gaat om creativiteit. Computers lopen gewoon een reeks berekeningen af waarbij de mens op intuïtie al in een richting gaat zoeken en zo sneller bij bepaalde oplossing kan komen. Deze creativiteit en intuïtie worden in de game Foldit opgeroepen om wetenschappelijke vraagstukken op te lossen.

Foldit

In de wetenschap liep men tegen het probleem aan van hoe eiwitstrengen zo compact mogelijk opgevouwen kunnen worden. Dit is belangrijk om te weten om zo de eiwitten te kunnen verbeteren en de werking van onder andere AIDS en griepvirussen te begrijpen.
De wetenschap weet uit welke aminozuren ze bestaan maar hoe ze precies in elkaar zitten en opgevouwen zijn, dat blijft vaak een raadsel. Er zijn bepaalde aminozuren die namelijk niet goed samen gaan waardoor je een soort ingewikkelde 3D puzzel krijgt. En wat is nu de meest compacte opvouw methode?
De computer zou dit domweg gaan berekenen met miljarden berekeningen. Met Foldit is er een 3D animatiegame gemaakt waarbij puzzelaars over heel de wereld hun idee kunnen uit proberen. Ze kunnen combinaties maken en als men klaar is berekend de computer een score. Heb jij de hoogste score dan heb je de meest effectieve manier ontdekt!

Enkele resultaten:

– In 2011 ontcijferden een groep van puzzelaars in 10 dagen de samenstelling van een kristalstructuur van een virus dat AIDS veroorzaakt terwijl de wetenschap hier al 15 jaar naar op zoek was.
– In 2012 verbeterde een groep gamers een enzym door 13 aminozuren toe te voegen. Hierdoor werd de werking 18 keer zo actief.
– Daarnaast zijn er honderden eiwit oplossingen gevonden die de wetenschap weer een stap verder gebracht hebben in het begrijpen van onze wereld.

Naast uitdagende puzzels (op dit moment 778 puzzels) heeft Foldit ook op een sterke manier gamification ingezet om de spelers uit te dagen en vast te houden. Hiermee is Foldit een goed doordachte en slim opgezette manier om de wetenschap met gaming te helpen.

Maarten Stevens

Zelf eens meespelen? Dat kan!
Foldit