Een game, app of website?

Van klanten krijgen we soms de vraag: past een website, een game of een app nu het beste bij wat we willen? Mijn bescheiden mening is dat die verschillen steeds minder gaan worden en uiteindelijk zullen samensmelten in één totaalproduct. Technische ontwikkelingen, nieuwe wensen van de klanten en gamification zullen er voor zorgen dat games, apps en websites samensmelten tot één product. Plezier, informatie en (merk)beleving zullen samengebracht worden waarbij er geen onderscheid meer is tussen site, app en games.

Waarom?

De vraag van de klanten richt zich steeds meer op een beleving. Lappen tekst op een site trekken geen klanten. Hierdoor moeten websites zich steeds meer ontwikkelen tot interactieve, aangename informatie bronnen. Films, animaties, games en teksten nemen de bezoeker mee op reis in de informatie over producten en bedrijven. Websites komen hierdoor ook meer in de buurt van apps. Het verschil tussen veel games en apps was al klein. Het zat hem vooral in de user experience en doel van de app. Veel techniek er achter is vergelijkbaar waardoor we ook apps maken. Het gebruik van gamification, met beloningen, uitdagingen, interactie en status zal de mogelijkheid geven om de bezoeker spelenderwijs te sturen langs de gewenste informatie onderdelen te gaan.

Wat?

Wat wij voor ons zien zijn uitnodigende informatiebronnen waarbij de bezoekers middels kleine quests op zoek gaat naar de antwoorden op zijn vragen. Korte filmpjes, grappige spelletjes, zichtbare beloningen voor gegeven informatie zal de ervaring van de klant rijker maken dan een afzonderlijke game, app of website. Websites die al een speurtocht werken. Apps die niet alleen informatie geven maar je ook naar de winkel leiden en waar je de aankopen ter plekke kan invoeren, games waarbij je steeds meer leert over een bedrijf en de producten of games waardoor je extra korting kan winnen. Het is allemaal mogelijk. Websites, apps en game hebben elk nu hun eigen solide basis maar verenigd zullen ze nog sterker staan dan apart.

Maarten Stevens