Games leren programmeren

In een wereld die steeds meer digitaal aan het worden is zijn er ook steeds meer programmeurs nodig. Om de vraag naar programmeurs te kunnen beantwoorden zullen er dus meer programmeurs opgeleid moeten worden. En waar kun je beter beginnen dan bij de jeugd, want de jeugd is de toekomst.

codecombat
CodeCombat

Naast dat het nodig is dat er programmeurs komen zou programmeren volgens sommigen een basisvak moeten zijn op school. Het leert je namelijk analytisch denken, plannen en gestructureerd werken. En aangezien code toch zoveel in ons dagelijks leven beïnvloed kun je het maar beter begrijpen. Met steun van Europa is daarom ook de Codeweek opgezet die van 11-17 oktober loopt. Deelnemers van 8-80 kunnen in die week kennismaken met coderen door het volgen van online lessen, presentaties en tutorials.

Games leren programmeren

Maar hoe leer je dan programmeren van bijvoorbeeld games?! Door het spelen van games!
Er zijn enkele games ontwikkeld waarbij je spelenderwijs leert programmeren. Eigenlijk heel logisch want je kunt direct effect zien van je werk. Een leuk voorbeeld is de game Beta, the game. In Beta The game moet je de hoofdpersoon door het spel loodsen maar hiervoor moet je zelf een deel van het spel programmeren. Stel je moet van de ene kant naar de andere kant maar er is een groot gat waar je niet overheen kan dan moet je dus zelf de brug programmeren. Je klikt de plek aan en er komt een codescherm waar je de code kan invullen. Het begint eenvoudig maar de codes die je moet gebruiken worden steeds moeilijker.
Een andere game is CodeCombat waar je als tovenaar gamekarakters moet begeleiden op hun quest langs monsters en Ogers. Met je code kun je de karakters besturen en je werkt in CodeCombat met JavaScript. In beide spellen speel je dus een game terwijl je coderen leert.

Dus wil je games leren programmeren? Dan kun je in games leren programmeren!

Maarten Stevens