Gamification: Een app tegen smartphoneverslaving

We maken met 8D Games natuurlijk leuke en leerzame apps die je kan gebruiken op je smartphone. Maar kritiek die je nogal eens hoort is dat de apps en games smartphoneverslaving in de hand werken. Je kent het wel, de feestjes waarbij iedereen juist op zijn smartphone kijkt in plaats van lekker met elkaar te praten. Maar gelukkig is er iets bedacht tegen smartphoneverslaving: een app!

Forest

Forest2Wat nu als er een app was waarmee je juist niet op je smartphone gaat en ook nog het milieu helpt?! Die app is er dus: Forest. In Forest kun je voor elk moment dat jij je telefoon niet wil gebruiken een boom planten. Maar een boom heeft natuurlijk tijd nodig om te groeien. Die tijd mag je niet je smartphone gebruiken. Lukt je dat dan heb je een mooie boom laten groeien. Kun jij je smartphoneverslaving niet beheersen en gebruik je toch je smartphone dan sterft de boom en heb je een lelijke dode boom in je bos staan. Bij 250 levende bomen plant Forest een echte boom voor je in een bos. Dus je helpt er ook nog eens het milieu mee!

Gamification

forest3Natuurlijk kan je bij smartphoneverslaving iets bedenken wat je telefoon blokkeert. Maar dat houd je niet lang vol. Forest gebruikt gamification heel handig in de app. De visualisatie van een groeiende boom is erg krachtig. Wie wil dat nu niet?!

Naast deze motivatie is er natuurlijk de dode boom voor als het niet lukt. Daar kun je ook niet trots op zijn. Dus het visueel weergeven van je succes en je falen stimuleert je om je smartphoneverslaving tegen te gaan. Daarnaast is er een extra trigger: Het milieu. Door een echte boom te planten voor elke 250 virtuele bomen help je het milieu. Mensen die dus moeite hebben hun smartphone te laten staan en niet de motivatie uit zichzelf kunnen halen kunnen die dus altijd nog uit het milieu halen. Slim toch!?

8D Games is ook druk bezig door mensen op een plezierige manier te helpen bij gewenst gedrag. Veranderen is moeilijk maar als je het leuk kan maken ben je al over de helft!

Heb je zelf een leuk idee voor gamifcation? Neem dan contact met ons op.

Maarten Stevens