Gamification in het onderwijs

Gelukkig veranderd er steeds meer in het onderwijs. En één van de veranderingen is dat er steeds meer aandacht komt voor gamification in het onderwijs. Een aantal early adopters heeft zelfs een gamification community opgezet: Mission Start.
En waar gamification voor sommigen inhoud dat je iets doet en dan een badge krijgt en dat het dan klaar is, zie je ook in het onderwijs steeds meer dat de incentive niet een eindstation is, maar een nieuwe aansporing voor een nieuwe stap. Dan zijn we echt game based aan het leren.

Een beloning als beginstation

In veel gevallen zie je dat iemand iets goed doet en dan krijgt die een beloning. Klaar.
Maar is dat nu wat je wil? Een soort Pavlov effect waarbij je iemand een wortel voorhoud waardoor die persoon actief wordt. De vraag is hoe intrinsiek deze persoon gemotiveerd is…
Wat nu als een beloning geen eindstation is maar een beginstation? Stel ik moet een aantal dingen leren over dieren. War nu als de beloning is dat ik daarna filmpjes mag kijken. Met deze filmpjes kan weer nieuwe vragen kan beantwoorden. En als ik deze vragen goed heb krijg ik een levende muis onder mijn hoede. Hierdoor kan ik weer nieuwe vragen beantwoorden. Zou dat niet veel meer de intrinsieke motivatie aanspreken? En dat is waar gamification in het onderwijs over gaat. Kinderen spelenderwijs enthousiast maken over wat ze leren.
Hieronder een mooi voorbeeld van het vrijspelen van beloningen die weer nieuwe mogelijkheden geven in het leertraject.

 

Mission Start

De gamification community voor het onderwijs Mission Start is opgericht door Sem van Geffen. Hij is werkzaam bij het Koning Willem I college en deed onderzoek naar gamification in het onderwijs. Om alle kennis te verzamelen en om gamification in het onderwijs bekender te maken werd Mission Start opgericht. Immers, samen sta je sterk en twee weten meer dan één.
Hoewel het initiatief voor de zomervakantie gestart is groeit de community snel. Leden delen interessante artikelen en mensen met vragen worden verder geholpen hun antwoord te vinden. Mission Start wil een community of practice zijn waarin game based learning en gamification centraal staan voor docenten, ontwikkelaars en aankomende onderwijsprofessionals.

Heb je vragen over gamification in het onderwijs, neem een kijkje op www.missionstart.nl of mail ondergetekende via het contactformulier.

Maarten Stevens