Met gamification op reis naar Zuid Frankrijk

De afgelopen zomer ging ik met mijn gezin naar Zuid Frankrijk op vakantie. 1300 kilometer rijden waar we ongeveer 13 uur over gedaan hebben. Samen met mijn vrouw reden we om en om terwijl de kinderen op de achterbank zich vermaakten.
Maar hoe houd je dat vol 13 uur achter elkaar in een auto? Met gamification op reis naar Zuid Frankrijk werd het een stuk dragelijker.

Korte termijndoelen

Wat mij altijd erg helpt is korte doelen stellen, die zijn namelijk goed te halen. 1300 kilometer rijden, daar heb ik geen zin in. Maar 20 kilometer is goed te doen. Als het bijvoorbeeld 40 kilometer naar de volgende afslag is dan is dat mijn doel. Als de volgende afslag 150 kilometer verderop is, bijvoorbeeld bij Dijon, dan kies ik een ander doel dat kleiner is. Bijvoorbeeld van 1134 kilometer naar 1100. Zo heb ik om de 10 tot 30 minuten een doel gehaald. Succes voelt altijd goed, en smaakt naar meer!

Beloning

Beloningen zijn altijd leuk om te krijgen. Ze kunnen ook in verschillende vormen gedaan worden. Zo had mijn vrouw een boekje voor de kinderen gekocht die ze kregen na 250 kilometer.
Wij hebben als regel dat bij elk honderdtal we een kleine beloning krijgen. Bij 1300 kilometer rijden hebben we dus 13 beloningen tijdens de rit. Dat kan een cadeautje zijn, een snoepje, een spelletje of een iets simpels als een kus van je echtgenoot.
Natuurlijk is aankomst op de gewenste locatie al een hele beloning op zich! Zo houd je met gamification op reis het gezellig in de auto.

De reis is een middel, niet het doel

Iets wat altijd goed helpt is om de reis niet als doel te zien, maar slechts als middel. Een simpel spel wat we spelen is Omgeving Bingo. Je neemt een aantal dingen die je kan zien onderweg, bv kerktoren, paard, trekker, nummerbord uit Luxemburg, man met een baard, enz.
En wie het eerst alles gevonden heeft roept bingo en heeft gewonnen.
Het nadeel, de lange reis, is ineens een voordeel geworden voor het spel. Voor je het weet ben je ineens weer een uurtje verder.

Zo zijn er natuurlijk nog veel manieren te verzinnen om iets wat eigenlijk niet zo prettig is aangenamer te maken met gamification op reis.

Maarten Stevens