Handlantis: het gebarenspel met impact!

Een nieuwe taal leren is voor de meesten een lastig karwei. Je hebt veel doorzettingsvermogen en geduld nodig. Maar wat als je afhankelijk bent van een taal? Niet alleen overkomt dit slechthorende of dove mensen, het overkomt ook hun relaties. Vooral bij kinderen met een gehoorbeperking is het belangrijk dat familie en vrienden actief met hen gebaren oefent.  Daarom heeft 8D Games samen met Pento Audiologisch Centrum Friesland een gebarenspel ontwikkeld, genaamd Handlantis. Lees verder en ontdek meer over Handlantis!

Het probleem

Je hebt altijd al een nieuwe taal willen leren, maar na een paar dagen intensief oefenen, heb je de neiging om het op te geven. Wie kent het niet? Een taal leren is een tijdrovend en moeilijk proces. De lesstof wordt daarnaast vaak droog of saai aangeboden. Dit probleem doet zich ook voor bij het leren van Nederlands met Gebaren (NmG). Bij NmG praat je met je kind en ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren. Familie, vrienden en andere belangrijke personen in de omgeving van een slechthorend kind hebben soms een extra duwtje in de rug nodig om deze wijze van communicatie te leren.

Helaas is er soms verschil van mening en onzekerheid over wanneer een ouder met NmG moet beginnen. Sommige ouders denken dat het gehoorprobleem van hun kind misschien wel meevalt en stellen het leren van gebaren uit. Anderen zijn van mening dat als het kind zich nog niet met woorden of gebaren kan uiten, het geen zin heeft om hun taal met gebaren te ondersteunen. Dit kan cruciale gevolgen hebben, want juist in die allereerste jaren is het van fundamenteel belang om actief met je kind te communiceren.

Screenshot gebarenspel Pento

In deze afbeelding is één van de kamers in Handlantis te zien. In de badkamer help je een slechthorend visje zich klaar te maken voor een speelafspraak.

Gebaren op de zeebodem

Op initiatief van ouders met slechthorende kinderen, heeft 8D Games samen met diverse organisaties een gebarenspel bedacht. In de kleurrijke onderwaterwereld van Handlantis speel je de verzorger van een slechthorende vis. Als verzorger help je de vis zich klaar te maken voor een activiteit op die dag. Om dit voor elkaar te krijgen, voer je situatie-gerelateerde gebaren uit voor een webcam. Ieder gebaar is zorgvuldig uitgekozen door professionals, zodat de gebaren goed aansluiten bij het dagelijks leven van een slechthorend of doof kind. Een leerzame en leuke kennismaking met Nederlands met Gebaren.

Van gebarenspel naar gebarencursus

Handlantis biedt de speler een veilige omgeving waar hij of zij met plezier gebaren kan leren. Het geeft hen de kans om alleen te oefenen en zo, in hun eigen tempo, aan het idee van gebaren te wennen. Daarnaast zijn de gebaren verpakt in een visueel en leuk verhaal en wordt de speler ter opfrissing regelmatig getoetst.

Hoewel het gebarenspel niet een gebarencursus vervangt, is het daarvoor wel een uitstekende introductie. Met Handlantis zet je je eerste stap in een geluidloze wereld!

Handlantis is gemaakt samen met ouders van slechthorende kinderen. Lees hier meer over spellen maken met de doelgroep.