Healthy ageing en serious games

De term healthy ageing raakt steeds meer in zwang. Maar wat bedoelen we er nu eigenlijk mee? Ouder worden wil iedereen en gezond blijven natuurlijk ook. Maar hoe zien we dat voor ons? En wat hebben serious games nu met healthy ageing te maken?

Waar gaat healthy ageing over?

Healthy ageing kent verschillende invalshoeken. Zo is er natuurlijk een menselijk aspect: wat zou het mooi zijn als we gezonder ouder worden. Iedereen wil oud worden maar veel mensen zien op tegen de gebreken die ouderdom met zich mee brengt. Wat nu als je deze gebreken kan voorkomen of uitstellen waardoor je langer gezond blijft?
Natuurlijk is er ook een kosten aspect: Het grootse deel van de zorgkosten claimen we gemiddeld in de laatste jaren van ons leven. We claimen meer zorg in de twintig jaar na ons zeventigste dan in de zeventig jaar er voor. Als we dit vijf of tien jaar kunnen uitstellen zou dat de maatschappij miljoenen euro’s schelen.


zorgkosten2
Zorgkosten per leeftijd

En dat is waar healthy ageing over gaat. Hoe kunnen we langer leven en gezonder oud worden. Om dat te bereiken kijken we naar veel terreinen.
Hoe doen we ons werk, hebben we niet teveel stress, hoe zitten we achter onze computer? Wat eten we? Eten we gezond? Niet te vet of te zout? Wat is de invloed van suiker? Hoe gebruiken we genotsmiddelen? We weten dat drank, drugs en roken schadelijk is maar wat doen we er aan?
Allemaal thema’s waar healthy ageing zich mee bezig houd.

Wat is de rol van serious games bij healthy ageing?

Jullie kennen natuurlijk onze valpreventie game voor ouderen. Een sprekend voorbeeld van hoe je met preventie ouderen gezonder langer kan laten leven. Maar ook serious games over je werkhouding achter je bureau, gezond eten, beperking van alcohol inname, revalidatie bij botbreuken zijn onderwerpen waar serious games kunnen bijdragen aan de oplossing.

Wij gaan dus door met ons in te zetten voor een gezond leven. Want gezond ouder worden, wie wil dat nu niet?

Maarten Stevens