Het jaar van 8D Games: good game, well played!

Het jaar 2019 stond voor 8D Games in het teken van groei. Naast vele fijne partners in Noord-Nederland mogen we inmiddels ook partijen als het Ministerie van Sociale Zaken, de Universiteit Twente en de Universiteit van Münster tot onze samenwerkingspartners rekenen. Ondertussen staan er al tachtig serious game projecten op onze teller. Wat waren de hoogtepunten en bovenal: wat zijn de plannen voor 2020?

Turbostart van 2019: ons team werd een stukje groter

Het jaar 2019 begon met een verandering in de gelederen: Johan van der Meulen en Giel Hekkert – beide al jaren werkzaam bij 8D Games – werden mede-eigenaar van het bedrijf. Terwijl we intern de taken opnieuw aan het verdelen waren, liepen de klussen gewoon door en werden we benaderd voor steeds meer en steeds grotere serious gaming projecten. Een drukke en leerzame periode die tegelijkertijd nieuwe kansen met zich meebracht: door de groei van het bedrijf konden we twee nieuwe teamleaden verwelkomen. Bas Altenburg ging aan de slag als product owner. Kort daarna werd er nog een bureautje bijgeplaatst voor een nieuwe rol binnen het team: een marketing- en communicatiemedewerker. (Die functie wordt met veel plezier vervuld door ondergetekende. ;))

Terugblikken = vooruitblikken

Het reikt te ver om alle projecten te benoemen waaraan we tijdens de groeispurt van afgelopen jaar hebben gewerkt. Bovendien zijn we alweer druk met allerlei mooie plannen en projecten voor het nieuwe jaar. Onze terugblik is dus onvermijdelijk óók een vooruitblik. En zo hoort het! Een kleine selectie van de samenwerkingen en projecten waar we dit jaar naar uitkijken:

Sportbedrijf Drachten

Samen met Sportbedrijf Drachten ontwikkelden we afgelopen jaar Missie 0512, een app die de sportactiviteiten in heel Smallingerland met elkaar verbindt. Daarnaast werkte Edwin (onze grafische rots in de branding) mee aan een ‘gegamificeerd’ prentenboek dat kinderen motiveert tijdens hun zwemlessen. Als extra spelelement ontwierp hij een heuse muntencollectie in de stijl van het boek. Kinderen kunnen de munten verzamelen in een door ons vormgegeven map.

Johan en Sietse in de iSpace van Sportbedrijf Drachten

Op de valreep van 2019 bleek dat Smallingerland zichzelf in 2020 European City of Sport mag noemen. Reden genoeg om de app Missie 0512 komend jaar uit te breiden en samen met Sportbedrijf Drachten verder te innoveren. Zo zijn we momenteel aan het onderzoeken hoe we producten kunnen ontwikkelen voor de Drachtster iSpace, een innovatieve beweegruimte met Pulastic-vloer, LED-lijnen en muziek.

NHL Stenden Hogeschool en Hanzehogeschool Groningen

Een goede serious game staat of valt met gedegen onderzoek en inhoudelijke input van andere experts. Gelukkig hebben we ook dit jaar weer met veel onderzoekers en lectoren mogen samenwerken. Zo betrokken Nick Degens en Job van ‘t Veer (werkzaam bij Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden Hogeschool) ons bij het project SoVaTass. Met hen ontwikkelden we de Eilandgame, een spel dat autistische kinderen helpt bij het aanleren van sociale vaardigheden. De game sluit aan bij de methodische kaders en doelen van behandelaren.

En tja, als je dan goede partners hebt gevonden, ontstaan er ook weer mooie nieuwe plannen. Samen met Nick en zijn collega Heleen werken we al geruime tijd aan een nieuw gezamenlijk doel: het realiseren van een digitaal sportplatform dat inactieve kinderen op een leuke manier in beweging brengt. Mogelijk als onderdeel van het Sportinnovator-programma. Daarover in 2020 meer!

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Sinds afgelopen jaar mogen we het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot onze opdrachtgevers rekenen. Voor het ministerie ontwikkelen we een serious game over veilig werken voor werknemers in de bouw, staal en chemie. Weer een heel nieuwe doelgroep om in te duiken. Dat maakt het werk voor ons alleen maar leuker en interessanter! In 2020 bouwen we de game verder uit. Ook tijdens dit traject werken we samen met verschillende specialisten, zoals arbeidshygiënisten.

Universiteit Twente en de Universiteit van Münster

Tot slot hebben we het afgelopen jaar een fijne samenwerking met de Universiteit Twente opgestart. In eerste instantie voor de serious game eZoon, waarvoor we in de wereld van de publieke en veterinaire gezondheidszorg doken. In 2020 trekken we opnieuw op met Nienke Beerlage-de Jong en professor Lisette van Gemert, beide werkzaam aan de Universiteit van Twente. Dit keer om (samen met de Universiteit van Münster) een serious game te ontwikkelen over het belang van handsanitatie. Een project met maatschappelijke relevantie en een wetenschappelijke inslag; daar worden we bijzonder vrolijk van.

Uitbreiding naar Zwolle en Groningen

Het moge duidelijk zijn: we zijn dan wel een Fries bedrijf met de voeten stevig in de klei, maar onze klanten bevinden zich ondertussen door het hele land. Daarom gaan eigenaren Maarten Stevens en Johan van der Meulen met ingang van 2020 beide deels op locatie werken in respectievelijk Zwolle en Groningen. Johan gaat onder de vlak van 8D Games aan de slag bij het samenwerkingsplatform Digital Society Hub in Groningen. En Maarten? Die zal voortaan wekelijks te vinden zijn bij het Health Innovatie Park in Zwolle om partners en klanten in die regio beter te kunnen bedienen. We geloven heilig in de kracht van co-creatie, dus we zijn erg blij met deze nieuwe samenwerkingsverbanden.

Spelenderwijs ontwikkelen, ook in 2020

Wij gaan met frisse zin verder met het ontwikkelen van serious games die mensen helpen het beste uit zichzelf te halen. Door ze spelenderwijs te laten bewegen, leren, proberen, ervaren en groeien. Zoals we dat zelf ook graag doen. Op naar de beste versie van mens en maatschappij: ook in 2020!