Huiswerk gamification: 5 tips voor basisschoolkidshuiswerk gamification

Vanwege het coronavirus (Covid-19) zijn de scholen de komende weken gesloten. Veel ouders werken thuis en krijgen materialen mee om hun kinderen thuis met het schoolwerk aan de slag te zetten. Dat is nog best een opgave: de vaste structuur van naar school gaan mist, opeens moet het werk aan de keukentafel gedaan worden en de juf of meester is niet de buurt om een oogje in het zeil te houden. Hoe motiveer je kinderen thuis serieus met hun schoolwerk aan de gang te gaan? Gamification kan daarbij helpen. Bekijk hieronder vijf huiswerk-gamification-tips voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Wat is gamification?

Gamification is het toevoegen van spelelementen aan een activiteit of omgeving die op zichzelf geen game is. Met kleine spelingrepen kun je processen of doelen leuker maken en gedrag op een positieve manier beรฏnvloeden.

1. Werk met een puntensysteem (en geef ook punten voor proberen)

Een sticker en een krul van de juf: wie is er niet groot mee geworden? Het uitdelen van punten en beloningen – in welke vorm dan ook – is een beproefde methode om gewenst gedrag te stimuleren. Doe dit aan de keukentafel dus ook! Spreek af hoe de kinderen punten kunnen verdienen en wat de beloning is bij een bepaalde score. Bijvoorbeeld een sticker, medaille of een blitse magneet voor op het voortgangsbord (zie2) bij elke tien punten. Deel niet alleen punten uit voor goed uitgevoerde opdrachten, maar ook voor rustig werken, het stellen van een vraag of het helpen van een broertje of zusje. Beloon, kortom, ook de getoonde werkhouding en niet alleen de prestaties.

2. Vier het afronden van kleine taken

Zorg dat de doelen voor de kinderen concreet en haalbaar zijn. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie eerst een uurtje gaan werken aan de eerste drie rekenenopdrachten, in plaats van te vragen een heel hoofdstuk te doen en pas aan het einde van de ochtend een beloning in te stellen. Vier die kleine momentjes tussendoor ook echt, bijvoorbeeld met een extra punt of een kleine muziekpauze.

3. Maak de voortgang visueel inzichtelijk

Hang een groot prikbord of memobord op om de dagstructuur en de verdiende punten op bij te houden. Zorg dat er altijd te zien is wat er nog moet gebeuren en hoeveel punten er met de verschillende taken te verdienen zijn. Het werkt motiverend om te zien hoe ver je al bent, dus ruim zeker een ereplekje in voor de verdiende medailles, magneten en/of stickers.

Verschillende dansspellen voor kids! Wie kwalificeert zichzelf voor de Dansacademie?

4. Doe tussendoor eens een dansje – en deel daar ook een punt voor uit

De hele dag stilzitten, daar wordt niemand vrolijk van. Zeker jonge kinderen niet. Leren gaat uitstekend samen met bewegen: gebruik dat in je voordeel! Laat de kinderen bijvoorbeeld tijdens een overhoring een sprong of bepaalde dancemove maken als ze het goede antwoord weten, in plaats van hun vinger op te steken. Degene met het mooiste dansje krijgt natuurlijk een bonuspunt.

5. Stel een leuke activiteit in het vooruitzicht

Instructies voor een raadselachtige speurtocht. Ga naar de spellenpagina voor meer tips, games en inspiratie.

Na een dag hard aan school werken is het tijd voor iets leuks. Stel een leuke activiteit in het vooruitzicht voor na het schoolwerk. Bijvoorbeeld samen een sport- en beweegspelletje doen of een speurtocht door het huis organiseren. Kinderen moeten hun energie kwijt om fit, opgewekt en geconcentreerd te blijven. Zeker wanneer ze opeens veel tijd thuis moeten doorbrengen en hun vriendjes en vriendinnetjes wellicht minder zien. Inspiratie nodig? Laat de kids zelf een keuze maken uit dit overzicht met gratis inspiratiedocumenten en spelletjes voor thuis.

Hoe richt jij de thuisscholing in in deze uitdagende tijd? Heb je een goed idee voor een thuisspel of een leuke foto van je eigen huiswerk gamification? Input is welkom! Stuur een mail naar sameninbeweging@8d-games.nl en we nemen contact met je op.