Partner van Nuchter over Gewicht en JOGG

Eén op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. Daar brengt Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) verandering in. Met de JOGG-aanpak maken gemeentes een gezond leven voor een kind makkelijker. Nuchter over Gewicht is een samenwerking tussen twaalf Friese gemeenten die volgens deze JOGG-aanpak werkt. 8D Games mag met trots zeggen dat we een partner van Nuchter over Gewicht zijn. Lees verder om te ontdekken wat JOGG heeft behaald en leer over onze rol in dit belangrijke initiatief.

Jongeren op Gezond Gewicht en Nuchter over Gewicht

JOGG is een landelijke stichting, die streeft naar “een samenleving waarin de omgeving verleidt tot gezond gedrag”. In Friesland hebben gemeenten, GDD Fryslân, ROS Friesland en Sport Fryslân de handen in één geslagen onder de naam Nuchter over Gewicht. Zij hebben in de afgelopen jaren, grotendeels met de JOGG-aanpak, op drie thema’s verandering gestimuleerd.

Groente & Fruit

Eén van de grootste boosdoeners van overgewicht is een ongezond dieet. Om kinderen gezonder te laten eten, is er het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen opgericht. Met dit akkoord nemen leveranciers en cateraars aan scholen de verantwoordelijkheid om gezond eten aan te leveren. In de trend van gezond eten, deelden scholieren van de Friese Poort tijdens de Avond4Daagse in Drachten zelfs langs het pad tomaatjes en water met een smaakje uit. Daarnaast worden ouders gestimuleerd om gezonde snacks en broodjes mee te geven aan hun kinderen. Geen Mars meer in de tas, maar een appel!

Partner van Nuchter over Gewicht

Water

Met de DrinkWater campagne van JOGG worden kinderen gemotiveerd om in plaats van ongezonde dranken meer water te drinken. Zo zijn er over heel Friesland watertappunten geïnstalleerd waar je je flesje kan vullen met vers water. In Drachten alleen al staan er negen! Daarnaast wordt het drinken van water ook op school gestimuleerd. In Heerenveen maakten ze op sommige scholen gebruik van een watermeter. De kinderen spraken af een week lang zoveel mogelijk water te drinken en schonken dezelfde hoeveelheid in de watermeter. Als de kinderen voorbij een bepaalde hoeveelheid kwamen, kregen ze een beloning (zoals een uitstapje naar de speeltuin). Dit soort acties zorgden voor een enorme stijging in het drinken van water door kinderen tussen de 4 en 12 jaar in de afgelopen drie jaar. In 2015 dronk slechts 39% minstens twee glazen water per dag. Nu is dat al 51 procent!

Beweging

Daarnaast is beweging natuurlijk ook erg belangrijk voor je gezondheid. Voldoende beweging wordt onder andere gestimuleerd door The Daily Mile. Hierbij roept JOGG peuterspeelzalen en basisscholen op om iedere dag met de kinderen 15 minuten te lopen of te rennen. Een simpele, maar enorm effectieve actie. Een ander initiatief is Team:Fit. Dit is een campagne waarbij JOGG sportverenigingen uitnodigt om hun (voedsel)aanbod gezonder te maken.

Al met al hebben JOGG en Nuchter over Gewicht geweldige resulten geboekt in een relatief korte tijd. 8D Games is partner van Nuchter over Gewicht op het gebied van Creativiteit en het sturen van gedrag door middel van Gamification. Lees hier meer over onze partnerschap.

Tour

Op 21 juni 2018 gingen we mee op de Nuchter over Gewicht tour. Deze tour bracht ons langs drie Friese steden (Heerenveen, Leeuwarden en Drachten) die in de trend van JOGG in de afgelopen jaren geweldige resultaten heeft geboekt. “Tijdens de Tour heb ik de betrokkenheid van de gemeentes, bedrijven en de bewoners kunnen ervaren met mijn eigen ogen. Het is super om te zien welke initiatieven er zijn en worden ondernomen om in heel Nederland alle jongeren gezond en vitaal te krijgen en te houden,” vertelt Johan, één van onze game developers, over de tour.

8D Games als partner van Nuchter over Gewicht

8D Games als partner van Nuchter over Gewicht vindt gezondheid erg belangrijk en willen graag ons steentje bijdragen aan dit fantastische initiatief. Daarom bieden wij aan partners en andere betrokkenen van JOGG vrijblijvend onze expertise aan op het gebied van het analyseren van problemen, denken graag mee in gedragsvraagstukken die in de gemeente spelen, faciliteren brainstorms en zijn uiteraard  bereid om in overleg te gaan over concrete vervolgstappen. Bent u geïnteresseerd in JOGG en/of Nuchter over Gewicht en wilt u een gezonde levensstijl bij kinderen bevorderen d.m.v. van gamification of een serious game? Daar helpen wij u graag mee! Neem vrijblijvend contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.