Jongeren bewegen met augmented reality

Een veel gehoorde klacht vandaag de dag is vaak dat jongeren amper bewegen en alleen nog maar achter een scherm zitten. Daarnaast hebben steeds meer mensen overgewicht en bewegen ze alleen nog door te swipen.
Maar uit recente studie van Stanford University blijkt juist dat een scherm jongeren kan helpen om te bewegen. Herinner jij je Pokémon Go nog? Door dat spel gingen jongeren bewegen met augmented reality.

144 biljoen stappen extra

Pokemon GoHet idee is simpel. Verstop in de wereld om ons heen bijzondere elementen die je kunt sparen en laat met een smartphone mensen ze allemaal verzamelen. Dit kunnen monsters zijn, verborgen schatten, teksten, foto’s, enz. Om ze te vinden moet je er heen lopen. Extra stappen die je beweging geven en dus je gezondheid ten goede komen.
Uit onderzoek bleek dat actieve speler 1473 stappen per dag extra deden bij Pokémon Go. Dat was 26% meer beweging dan zonder game. Dat zijn serieuse resultaaten. Games hoeven dus geen gevaar te zijn voor de gezondheid. Ze kunnen je gezonder maken!

Nieuwe tijden vragen nieuwe oplossingen

Veel mensen willen zouden liever weer terug willen naar vroeger. Toen speelden we nog buiten. Maar vroeger komt nooit meer terug. De uitdaging is om de toekomst zelf vorm te geven en gezondheid is een grote uitdaging.
Het idee dat het scherm de vijand is van beweging is ondertussen achterhaald. We hebben allemaal toegang tot mobiele schermen en kunnen de wereld in met ons scherm. Sterker nog, het scherm kan de wereld mooier en aantrekkelijker maken. Jongeren bewegen met augmented reality blijkt uit het voorbeeld van Pokémon Go. De vraag is dus ook hoe we de schermen en games kunnen gebruiken in plaats van hoe we jongeren bij schermen weg krijgen.

Bij 8D games zijn we momenteel bezig met drie projecten waarbij jongeren bewegen met augmented reality. We zien voor augmented reality een nog grotere toekomst dan voor virtual reality. Augmented reality geeft je de mogelijkheid om te wegen in de echte wereld waarbij virtual reality dit juist bijna onmogelijk maakt.
Daarbij is er zoveel in de wereld te ontdekken. Denk aan geschiedenis en natuur maar ook zijn er veel mogelijkheden om je fantasie in de wereld kwijt te kunnen.
Dan moeten jongeren niet meer bewegen maar willen ze bewegen!

Maarten Stevens