Location based game voor Leeuwarden Cultuerele Hoofdstad 2018

De tijd dat je games alleen thuis speelt achter een computer met grote monitor zijn al lang vervlogen. Door de komst van de smartphone met GPS en gyroscoop is de wereld onze speeltuin geworden. Niet alleen kunnen we nu overal ter wereld onze spelletjes spelen. We kunnen zelf de wereld in onze games betrekken als onderdeel van het spel. Dat noemen we een location based game. Dit bied oneindige mogelijkheden voor onder andere toerisme en cultuur.

Toerisme

Elke stad heeft een verleden, maar vaak is die verborgen voor de mensen die nu door de straten lopen. Wie weet wat hier honderd jaar geleden gebeurde? Welke beroemde mensen er hier gewoond hebben of waarom de toren scheef staat?
Mata Hari komt bijvoorbeeld uit Leeuwarden. Dagelijks fietsen honderden mensen langs haar geboortehuis zonder het te weten. Eten en drinken ze in restaurant Kwast, het huis waar haar vriendin woonde en Mata Hari vaak kwam. Ook haar school en dansschool bestaan nog. Maar wie weet dat nog?
8D Games ontwikkelden een location based game over het leven van Mata Hari in Leeuwarden. Stadsgenoten en toeristen kunnen met hun smartphone al wandelend door de stad op zoek naar verborgen plekken uit haar leven. De location based game brengt je van punt naar punt en geeft je op elke plek informatie over Mata Hari en een mini game. Het zoeken van een code, het openen van een kluis. Op deze manier brengt de location based game je naar alle plekken rondom Mata Hari en speel je het spel om het mysterie op te lossen.

Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Naast de location based game over Mata Hari zijn er nog veel meer mogelijkheden. Denk aan Escher of Alma Tadema. Bekende mensen uit Leeuwarden waarbij je gemakkelijk een ontdekkingsreis door de stad kan maken en zo het verborgen verleden weer naar boven haalt.
Een ander project dat wij voor Leeuwarden Culturele hoofdstad maken gaat over bijzondere plekken in Leeuwarden. Het heeft dus niet een persoon in de hoofdrol maar Leeuwarden zelf met al zijn geschiedenis. Het start bij de blokhuispoort waar iets bijzonders gebeurt. Wat mogen we nog niet verklappen, maar leuk gaat het zeker worden! Het bijzonder van dit project is dat kinderen van de Dr. Algraschool zelf de game bedacht hebben en meewerken met designen en de ontwikkeling van de game.

Veel meer is mogelijk

Een location based game hoeft natuurlijk niet alleen voor cultuur en toerisme te zijn. Zo ontwikkelden we ook de location based game Himmel Heroes voor de Omrin waarbij we op elke plek van een afvalcontainer een afvalmonster hebben neergezet. Kinderen konden virtueel het afvalmonster voeren en zo extra punten verdienen. Ondertussen leerden ze de locatie van afvalcontainers in hun wijk. Daarnaast hebben we een concept waarbij vrouwen na een chemokuur bij borstkanker aan de hand van een location based game weer letterlijk in beweging komen om re revalideren in hun eigen omgeving.

Zo zie je maar: Een location based game maakt de wereld tot je speeltuin. Wil je nog twee voorbeelden zien? Kijk dan bij Fleur en Verborgen Smaak van Leeuwarden.