Mobile app of web app, wat is het verschil?
‘We willen een app.’ Dat is vaak waar het gesprek met onze partners en opdrachtgevers mee begint. Het ontwikkelen van een goed gameconcept is één ding, maar vervolgens moet het spel natuurlijk goed werken op verschillende apparaten. ‘We willen een app’ is in dat geval iets te kort door de bocht. Want wist je dat er verschillende soorten apps bestaan? Wij ontwikkelen zowel ‘mobile apps’ als ‘web apps’ en leggen hier graag uit wat precies het verschil is.


What is up met al die apps?
Het parapluwoord ‘app’ kan twee dingen betekenen: een mobile (ook wel native) app of een web app. Een web app is eigenlijk een mobiele versie van een website. Je kunt een web app bekijken via de browser van je smartphone of tablet. Een mobile app is een stukje software dat je eerst moet downloaden en dan pas kunt gebruiken op je mobiele apparaat. Bijvoorbeeld via Google Play Store of de App Store.
Voordelen mobile app
- Meer functionaliteiten
Met een mobile app zit je spel zit niet ‘opgesloten’ in de internetbrowser en dat geeft onmiddellijk veel meer mogelijkheden. Een mobile app kan samenwerken met de andere functies van je smartphone, zoals je camera of GPS-functie. Dat heb je nodig om, bijvoorbeeld, een serious game met augmented reality te kunnen gebruiken. - Snelheid
Een mobile app vaak sneller en vloeiender dan een web app. Veel van de grafische inhoud wordt immers al ‘binnengehaald’ bij het downloaden van de app en hoeft niet steeds opnieuw ingeladen te worden. - Gebruikerservaring op maat
De eindgebruiker staat bij ons voorop. Onze serious games moeten zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn voor de doelgroep: zij moeten ermee uit de voeten kunnen, anders heeft de innovatie geen enkele zin. Binnen een mobile app zijn we niet afhankelijk van de technieken die in de webbrowser werken en kunnen we de gebruikerservaring helemaal toespitsen op de doelgroep.


Voordelen web app
- Laagdrempeligheid
Een web app hoeft niet door de gebruiker gedownload te worden. De doelgroep kan het spel direct spelen in de browser. Dit maakt je serious game toegankelijker en laagdrempeliger. - Vindbaarheid
Een web app is te vinden via reguliere zoekmachines zoals Google. Dit kan zorgen voor een groter bereik. Mobile apps zijn alleen te vinden zijn wanneer mensen naar je game zoeken in de App Store of Google Playstore.
App laten bouwen
Kom je er niet helemaal uit? Geen zorgen, we vinden het helemaal niet erg wanneer je bij ons komt met de vraag: ‘We willen een app.’ We kunnen alle soorten apps ontwikkelen en geven een eerlijk advies. De hamvraag voor ons is altijd: waar is de doelgroep het meest mee geholpen? Van daaruit bepalen we samen wat er nodig is en gaan we voor de beste ontwikkeling, keer op keer.

Bekijk voorbeeldprojecten
Tina’s handenwereld
Het prototype 'Tina's Handenwereld' is een avontuurlijke point-and-click game waarmee jonge kinderen leren over het belang van handen wassen. Ontwikkeld i.s.m. Universiteit Twente en Universiteit Münster.
CJIB in VR
Hoe breng je als bedrijf je richtlijnen, werkprocessen en protocollen nou op een effectieve manier over op (nieuwe en oude) werknemers? In virtual reality! CJIB in VR laat zien hoe het anders kan.
Handlantis
Gebarentaal leren met een serious game? Dat kan met Handlantis, het spel dat we samen met Pento Audiologisch Centrum ontwikkelden. Spelenderwijs maak je kennis met 'Nederlands met Gebaren' (NmG).
eZoon
De serious game eZoon is gemaakt voor professionals in de publieke en veterinaire gezondheidszorg. Het spel geeft inzicht in de complexe besluitvorming rond zoönosen: ziektes die van mens op dier worden overgedragen.
ACBC
Binnen het Europese ACBC-project ontwikkelen we een serious game tegen online pesten voor jongeren. Met een 'swipe-systeem' geven jongeren aan hoe zij in verschillende situaties zouden handelen.
Memory Lane VR
Kun je ouderen een duurzame ‘vitaliteitsboost’ geven door ze dingen van vroeger opnieuw te laten beleven in een VR-experience? Dat onderzochten we met Memory Lane VR, een samenwerking met NHL Hogeschool.
Cultuurbarbaren
In het augmented reality spel 'Cultuurbarbaren' worden kinderen uitgedaagd om boeven te vangen die culturele en historische plekken in Leeuwarden willen vernietigen. Spannend en leerzaam!
SoVaTaSS
SoVaTaSS is een serious game voor kinderen met autisme. In een rustige en speelse omgeving leert de speler verschillende emoties te herkennen en constructieve reacties te kiezen in sociale situaties.
BAAS
BAAS is een augmented reality game voor kinderen, ontwikkeld in opdracht van welzijnsorganisatie KEaRN. Het spel brengt spelenderwijs een gesprek over het thema 'armoede' op gang in de eigen wijk of de eigen straat.