Voorbeelden van serious gaming in de zorg
Wie in de zorg werkt, zal de term ‘serious gaming’ de afgelopen jaren vast wel eens zijn tegengekomen. Ik kan me voorstellen dat je niet direct een beeld had bij…
Lees blog
Serious games voor de zorg maken hun opmars. Maar heb je zelf nog nooit zo’n game gebruikt, dan blijft het hele idee toch wat abstract. Wat voor meerwaarde hebben games voor de zorg en welke concrete voorbeelden zijn er al? Laat je inspireren door cases uit ons portfolio.
Een serious game is een game met een doel. Bijvoorbeeld informatie overbrengen of therapietrouw bij revalidaties verhogen. Het toepassen van spelprincipes helpt bij het behalen van dit soort doelen. Zo ook in de gezondheidszorg, waar momenteel veel uitdagingen spelen voor zowel patiënt als professional.
Wat moet je je hierbij voorstellen? Je kunt bijvoorbeeld denken aan een game die patiënten motiveert om thuis hun fysiotherapeutische oefeningen te blijven doen. Een spel spelen is gemakkelijker vol te houden dan het uitvoeren van ‘gewoon saaie oefeningen.’ Ook voor de behandelaar biedt zo’n game vele nieuwe mogelijkheden.
Waarom is serious gaming juist voor de zorg zo waardevol? Dat heeft – naast het plezier en de effectiviteit – te maken met allerlei praktische en organisatorische voordelen. Serious games voor de zorg zijn bijvoorbeeld:
De zorgkosten lopen al jaren op en de zorg moet beter en tegelijkertijd goedkoper worden. Serious games kunnen hierin een oplossing zijn. Een voorbeeld: in plaats van dat je tien behandelingen van een fysiotherapeut krijgt, wordt het mogelijk om een deel van de oefeningen thuis te doen met een game die de behandelaar rechtstreeks inzicht geeft in jouw voortgang. Op basis van de data uit de game kan de behandeling helemaal op jouw behoefte worden toegespitst. Dit scheelt een hoop tijd en geld. Een voorbeeld uit ons eigen portfolio met een dergelijk meetsysteem is De Schaatsgame.
Dat brengt ons direct op het tweede voordeel: de zorg moet evidence based zijn. Games kunnen hele duidelijke statistieken opleveren. Hoe vaak is het spel gespeeld en welke afwijking heeft links ten opzichte van rechts? Waar je vroeger je trouwheid aan de oefeningen nog een beetje mooier kon voorstellen dan daadwerkelijk het geval was geweest, kan je behandelaar nu tegen jou zeggen: ‘Nou, in het EPD zie ik dat je nul keer de oefeningen gedaan hebt…’ Natuurlijk zorgt een goede serious game ervoor dat deze situatie niet voorkomt. Die is immers leuk om te spelen en zo ontworpen dat de motivatie om de oefening te doen op peil blijft.
Om nog even bij het voorbeeld van fysiotherapeutische oefeningen te blijven: uit onderzoek blijkt dat een deel van de mensen na hun afspraak met de fysiotherapeut niet meer goed weet hoe ze de aangeleerde oefeningen thuis moeten doen. Ze doen de oefening vervolgens niet correct of lopen zelfs blessures op door een foute houding. In een game kun je de uitleg nog eens en herhalen en zelf uitsluiten dat mensen de oefening verkeerd doen, zoals bij de Schaatsgame. Kortom: serious gaming zorgt ervoor dat mensen veilig kunnen oefenen. Dat geldt op allerlei vlakken en in allerlei sectoren. Denk bijvoorbeeld aan een spel waarin artsen in opleiding een proefoperatie kunnen uitvoeren. Als het fout gaat dan is er geen echt mens dat daaronder lijdt; het is immers maar een spel.
Stel: je bent arts-assistent en werkt op een spoedeisende hulp. Je leert dan van de situaties die zich aandienen. Misschien zie je wel dertig keer een beenbreuk, maar heb je nog nooit geoefend met een longontsteking. Je leert in het echt, maar daardoor ben je ook afhankelijk van wat er binnen komt. In een game kun je precies aangeven wat je wilt leren. Sterker nog: je hoeft niet een uur te wachten op je eerste patiënt, maar kunt gewoon in je eigen tempo doorleren. Serious games maken leren makkelijker en zijn aanpasbaar aan jouw leerbehoefte. Thuis, in de trein, op het werk. Met een serious zorggame kun je leren en gamen wanneer het uitkomt, op je eigen niveau.
Wie in de zorg werkt, zal de term ‘serious gaming’ de afgelopen jaren vast wel eens zijn tegengekomen. Ik kan me voorstellen dat je niet direct een beeld had bij…
Lees blog