Bicycle Balance: een uitdagende fietsgame voor ouderen

Ouder worden komt met gebreken. Zo vallen ouderen bijvoorbeeld vaker dan jongeren. Ook breken ze daarbij sneller iets. Dit zorgt voor fysiek ongemak, maar slaat ook een deuk in het zelfvertrouwen van ouderen. Daarom is het belangrijk dat ouderen hun lichaam fit houden. Hier zijn veel oefeningen voor bedacht, maar die zijn vaak erg saai en repetitief. Daardoor haken ouderen vaak snel weer af. De oefeningen missen dan hun doel, zonde! Dit willen wij voorkomen.

Het proces

Wanneer iemand plezier beleeft aan een oefening dan wordt het gemakkelijker om deze uit te voeren. Men is dan gemotiveerder om de oefening door te zetten. Zo bereikt iemand meer en hebben de oefeningen meer effect. Daarom hebben wij de Fietsgame ontwikkelt: een exergame waarin ouderen spelenderwijs kunnen bewegen en belansoefeningen kunnen doen.

sensorgame

De uitdaging

Met de Fietsgame kunnen ouderen thuis oefenen, in een vertrouwde omgeving en op elk gewenst moment. Er zijn dus geen extra drempels om te beginnen.; de oudere hoeft er de deur niet voor uit. Bovendien is er geen begeleiding nodig bij het spel. Dit bespaart veel extra zorgkosten, want therapie is duur.

Procesfotos

Het resultaat

Een bijkomend voordeel van deze exergame is dat het artsen en therapeuten  inzicht geeft in de voortgang en de resultaten van hun cliënten. De bewegingen worden geregistreerd en geanalyseerd. Zo kan het behandelplan beter afgestemd worden op de fysieke gesteldheid van de cliënt. De behandelingen hebben dan meer effect.

Fietsgame

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Maarten via maarten@8d-games.nl
Meer weten over onze exergames? Neem ook een kijkje op onze projectpagina over de Schaatsgame.

In de media

Ik heb een goed idee, wat nu?!