CENTRAAL JUSTITIEEL INCASSOBUREAU

Een serious game voor bedrijfstraining

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kwam bij ons met een veelvoorkomend probleem: er waren voldoende gedegen bedrijfstrainingen, maar veel werknemers bleken moeite te hebben alle geboden informatie écht in zich op te nemen. Hoewel de organisatie de bestaande trainingen niet helemaal wilde vervangen, wilde het CJIB de trainingen wel graag verlevendigen. Daarom hebben we samen ‘CJIB in VR’ bedacht, een serious game voor bedrijfstrainingen. Werknemers sluiten voortaan hun training af met een speelse en leerzame ervaring in VR die echt beklijft.

De uitdaging

Bedrijfstrainingen zijn uiteraard belangrijk: ze zorgen ervoor dat werknemers hun baan naar behoren kunnen uitvoeren op een veilige en verantwoorde manier. Vaak zijn de richtlijnen en protocollen prima omschreven, maar is de stof wat droog of taai, waardoor de boodschap niet goed overkomt. In CJIB in VR wilden we daarom alle zintuigen prikkelen en hier verandering in brengen. Ook al zijn de processen waarom het gaat best complex. Leren door te doen, in plaats van door te lezen. Dat is vele malen leuker en effectiever.

“Een realistische ervaring bevordert een duurzame kennisoverdracht. Trainen met virtual reality is daardoor erg effectief.”

Maarten Stevens,
Eigenaar 8D Games

Het proces

CJIB in VR speel je als werknemer bij het CJIB. Als speler ben je ervoor verantwoordelijk dat een zaak van een klant uiteindelijk goed is afgehandeld. Aan jou dus de taak om het hele proces binnen de organisatie te overzien. Zo kan een zaak van een klant bijvoorbeeld onvoldoende beoordeeld zijn. De speler is er dan verantwoordelijk voor om de zaak nogmaals te laten analyseren. Een klant kan anderzijds ook een vraag hebben. Dan moet de speler ervoor zorgen dat hij of zij van de juiste informatie voorzien wordt. Als alle zaken zijn behandeld, is de training afgesloten en dat moet natuurlijk gevierd worden!

Procesfotos

Het resultaat

Deze VR ervaring geeft de speler een duidelijk overzicht over het proces van een zaak in het CJIB. Het spel geeft duidelijke voorbeelden van wat er aan de hand kan zijn met een zaak. Als de werknemer van tevoren weet waar in het register hij het juiste adres van iemand kan vinden en het dan leert toe te passen, leert hij de theorie die hij heeft geleerd tijdens de cursussen toe te passen. Door goed te lezen en de juiste acties uit te voeren, sluit de gloednieuwe werknemer op speelse wijze zijn training af. Een passende manier om bedrijfstrainingen spannender te maken!

trainen met virtual reality

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Johan via johan@8d-games.nl

Ik heb een goed idee, wat nu?!