Koninklijke Bibliotheek

Cultuurbarbaren: De Ontsnapping

Leeuwarden was in 2018 Culturele hoofdstad van Europa. En terecht: de stad kent een rijke cultuur en historie met onder andere Mata Hari, het koningshuis maar ook de dichter Slauerhoff. Kinderen van de Dr. Algraschool in Leeuwarden wilden met een location based game de cultuurgeschiedenis van Leeuwarden voor het voetlicht brengen. Deze game, genaamd Cultuurbarbaren, hebben we samen met de kinderen ontwikkeld en cadeau gegeven aan Culturele Hoofdstad 2018. Zo kunnen alle kinderen genieten van de rijke cultuur van Leeuwarden.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Het proces

Vaak zie je dat de kinderen een idee hebben en dat het uitvoerende bedrijf er vervolgens een heel eigen invulling aan geeft. Dat was voor ons uitdrukkelijk niet de bedoeling. De game moest écht een game voor en door de kinderen worden. De kinderen van de Dr. Algraschool hebben vrijwel alles zelf gekozen en besloten: van het thema tot de locaties en van het uiterlijk van de boeven tot de naam van de game. Na ieder overleg konden wij weer aan de slag met de uitkomsten en maakten we de wensen van de kinderen waar. Vervolgens konden de kinderen weer testen of het goed gemaakt was.

“Ik krijg er energie van om écht goed te luisteren naar de doelgroep en games te maken die aansluiten bij hun belevingswereld.”

Johan van der Meulen,
Eigenaar 8D Games

De uitdaging

Hoe kun je de spelers een leuke en educatieve wandeling door Leeuwarden aanbieden en ze ook nog eens een superinteractieve ervaring bieden? In samenwerking met de Dr. Algraschool en hun ijverige studenten is er regelmatig getest en zijn de routes tot in de puntjes verfijnt. Immers: wie weten er beter waar kinderen blij van worden dan de kinderen zelf?

Procesfotos

Het resultaat

Het spel begint bij de Blokhuispoort, de oude gevangenis van Leeuwarden. Je krijgt een melding van de politie dat er boeven ontsnapt zijn. Wil jij helpen ze te vangen? Verspreid door de stad kun je vijftig boeven vinden met augmented reality. Máár… Er zijn ook acht boeven ontsnapt die lid zijn van de Cultuurbarbaren. Deze bende staat bekend om het stelen en vernielen van culturele en historische plekken in de stad. Ze willen Culturele Hoofdstad 2018 saboteren en dat mag natuurlijk niet gebeuren!

Met deze location based game doe je de mooiste plekken van Leeuwarden aan. Je moet soms behendige spelletjes doen of codes kraken om de boeven te vangen. Wie alle boeven gevangen heeft, krijgt natuurlijk een mooie beloning.

Deze game is mede mogelijk gemaakt door: Dr. Algraschool, het Mienskipsfonds, Het Ware Noorden, De Kinderraad, Bibliotheek Leeuwarden, BV Sport en 8D Games.

Productimpressie

Download de game:

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Johan van der Meulen
via johan@8d-games.nl

In de media

Ik heb een goed idee, wat nu?!