BOERplay

De speeltuin van de toekomst: digitale verrijking speeltoestellen

Hoe ziet de speeltuin van de toekomst eruit? De kinderen die nu opgroeien, zijn al jong gewend aan digitale producten met veel interactie. Kunnen we de fysieke speelplaats verrijken met een interactieve laag, zodat buiten bewegen en spelen nog aantrekkelijker en fantasierijker wordt voor kinderen van nu? Samen met BOERplay – toonaangevend ontwerper van speeltoestellen en buitenruimtes – hebben wij ons gebogen over dit vraagstuk.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

De uitdaging

BOERplay lanceerde onlangs een nieuwe reeks speeltoestellen: Figura Play, een productlijn met allerlei speeltoestellen die de natuurlijke nieuwsgierigheid en leergierigheid van kinderen prikkelen. Fantasierijk spelen staat bij deze toestellen centraal. Denk aan een brandweerwagen die het kind stimuleert om zich in te leven in de wereld van een echte brandweerman of -vrouw. Spelen en bewegen is namelijk niet alleen goed voor de motorische vaardigheden van een kind, maar ook zeker voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door situaties na te bootsen en verhaallijnen te verzinnen, wordt de totale ontwikkeling van het kind spelenderwijs gestimuleerd.

Het proces

Samen met BOERplay hebben wij nagedacht over verschillende digitale verrijkingen voor de speeltoestellen uit deze Figura Play-reeks. Belangrijk was om alle zintuigen te prikkelen, bijvoorbeeld met geluid en visuele toevoegingen. Ook was er de wens ouders een rol te geven in het spelconcept en moest de digitale verrijking uiteraard niet kwetsbaar zijn, vanwege de plaatsing in de buitenruimte en het gebruik door jonge kinderen. Tot slot was het bij deze doelgroep uiteraard van belang om rekening te houden met intuïtief gebruik. Concreet: veel visualisatie in plaats van talige oplossingen.

Het resultaat

Het resultaat is een verbinding tussen de ‘offline’ speeltuin en de mogelijkheden van ‘online’ middels QR-codes op speelapparaten. Als ouder kun je de QR-code op het speelapparaat scannen, de bijbehorende app openen en samen met je kind nieuwe speelmogelijkheden ontdekken. Schakel de bijpassende geluiden in, voer de zoek- en beweegopdrachten uit of fotografeer je kind met een bijpassend fotofilter. Een totaalbelevenis waarin de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen optimaal wordt geprikkeld!

Foto's

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Johan via johan@8dgames.nl.

In de media

Bekijk de brochure over de Figura Play-reeks.

Lees hier meer over BOERPlay en hun kijk op spelen.

Ik heb een goed idee, wat nu?!