BUREAU DRUGSZAKEN

DrugsviewVR: drugtraining in virtual reality

Drugsview VR is een drugstraining in virtual reality. De VR-experience maakt professionals en burgers vaardiger in het herkennen van drugsgerelateerde criminaliteit. Het is heel waardevol als niet alleen de wijkagent, maar ook de maatschappelijk werker, de woningbouwmedewerker, leden van de brandweer, medewerkers van verzekeringsmaatschappijen én de buurman alert zijn op verdachte omstandigheden. In samenwerking met Bureau Drugszaken hebben we een breed inzetbare VR-experience ontwikkeld. Je loopt rond in een kamer vol verdachte materialen. Misschién hebben die spullen iets met drugs te maken… Weet jij ze te herkennen?

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

De uitdaging

Bureau Drugszaken is al jarenlang bezig met het verspreiden van kennis over drugscriminaliteit via het online platform Drugsview. Ook geeft de organisatie dagelijks voorlichting en workshops, onder andere in transporteerbare containerwoningen. In zo’n container kunnen deelnemers verdachte materialen en omstandigheden zelf bekijken. Een uitstekende manier om kennis over te brengen, maar logistiek gezien lastig en duur. Daarom was er behoefte aan een game die de speler overtuigend ‘meeneemt’ in de ervaring, maar gemakkelijker en vaker ingezet kan worden dan een fysieke container. De oplossing? Een drugstraining in VR!

drugstraining vr

“Wij hebben 8D Games leren kennen als een groep jonge energieke ondernemers. Het team brengt creatieve ideeën voort en ze zijn altijd bereid om net een stap extra te doen.”

Jon Warmerdam,
Bureau Drugszaken

Het proces

Bij de ontwikkeling van de game hebben we mogen putten uit de eindeloze kennis van Bureau Drugszaken, opgezet door een vader en zoon met gezamenlijk meer dan vijftig jaar ervaring bij de politie. Johan was onder meer werkzaam als drugsexpert bij de regiopolitie Kennemerland en coordinator van het Nationaal Netwerk Drugsexpertise. Jon was eerder Taakaccenthouder Verdovende Middelen. Echte drugsexperts die ons hebben voorzien van alle benodigde informatie om tot een overtuigende VR-game te komen. Het artwork sluit nauw aan op de praktijksituaties die zij zo vaak hebben meegemaakt. Van Drugsview hebben we twee versies gemaakt: de eerste versie van de game is gericht op het herkennen van hennepkwekerijen en de opvolger gaat specifiek in op het herkennen van synthetische drugslabs.

Procesfotos

Het resultaat

Vaten, dichtgetimmerde ramen, benzineblikjes, potjes met scharen en olie… We hebben een VR-experience gemaakt waar je een beetje de kriebels van krijgt, maar die wél doet wat ‘ie belooft. Tijdens het rondlopen in het virtuele drugspand kom je de gekste materialen tegen en kunnen gebruikers meer informatie lezen over verschillende aanwijzingen die duiden op ondermijnende criminaliteit. Drugsview VR wordt al breed ingezet, niet alleen bij workshops, maar ook op publieksevenementen zoals festivals. We zijn blij dat we zo een steentje kunnen bijdragen aan een verkleining van ondermijning!

drugstraining vr

“Van onze klanten die veel bij deze ruimtes in de praktijk zijn geweest, horen we dat zij deze manier van bekijken erg mooi vinden. De realistische vormgeving en het leren van materialen wordt door hen geprezen.”

Johan Warmerdam,
Bureau Drugszaken

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Giel via giel@8dgames.nl.

Klik hier voor meer informatie over trainen met virtual reality en soortgelijke projecten met VR.

In de media

‘Te zien op markt in Zaandam: zo ziet een hennepplantage eruit en dit zijn de gevaren, Noord-Hollands Dagblad, april 2019.

Lees hier meer over de activiteiten van Bureau Drugszaken.

Ik heb een goed idee, wat nu?!