UNIVERSITEIT TWENTE

Zoönosen zijn ziektes die van dier op mens kunnen worden overgedragen, zoals mond- en klauwzeer. Bij een uitbraak moet er snel gehandeld worden. Tegelijkertijd spelen er ontzettend veel belangen en afwegingen mee. Wat een goed besluit is voor de gezondheidszorg, kan zomaar publieke of politieke woede oproepen. De serious game eZoon geeft inzicht in de complexiteit van dit soort besluitvorming. Een goede keuze op álle vlakken bestaat niet. Welke afwegingen maak jij en wat doen collega’s in andere vakgebieden?

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

De uitdaging

eZoon is bedoeld voor een volwassen, hoogopgeleide doelgroep: professionals in de humane, publieke en veterinaire gezondheid. Toen 8D Games bij dit project betrokken werd, stond er al een concept voor de game. Wij mochten aan de slag met het verfijnen van het design, het programmeerwerk, de gebruiksvriendelijkheid en een back-end kiesrichting van de speler visueel weergeeft.

serious game gezondheidszorg

“We leveren als technische partner graag een bijdrage aan dit soort maatschappelijk waardevolle, wetenschappelijke projecten en kijken uit naar de volgende samenwerking met Universiteit Twente.

Giel Hekkert,
Product Owner

Het proces

We hebben verschillende characters ontworpen die een bepaalde sector of belanghebbende vertegenwoordigen, van boer tot politicus. De stijl is volwassen en toegepitst op de doelgroep. Gedurende het hele proces hebben we nauw samengewerkt met Nienke Beerlage-de Jong en professor Lisette van Gemert, beide werkzaam bij de Universiteit Twente.

Procesfotos

Het resultaat

Bij een uitbraak van zoönose is het heel nuttig als professionals uit verschillende werkvelden zich bewust zijn van de afwegingen die ze soms haast automatisch maken. Vaak heb je niet door welke factoren voor jou zwaar meetellen en is het lastig over het eigen werkveld heen te kijken. eZoon laat het hele scala aan belangen zien en verschaft inzicht in de beweegredenen van collega’s uit andere disciplines. Dit bevordert de samenwerking en leert de speler een belangrijke les over de gelaagdheid van dit soort besluitvorming.

Bijzonder aan deze game is natuurlijk dat er geen enkel antwoord helemaal goed of helemaal fout is: het gaat om een complex dilemma. Wél kun je na het spelen precies zien welke belangen je van nature geneigd bent te behartigen en de resultaten vergelijken met die van andere spelers.

Gaandeweg bleek bovendien dat het gameconcept en de back-end van eZoon in de toekomst wellicht toepasbaar zijn op andere complexe dilemma’s, zoals global warming. Er zijn genoeg dilemma’s te bedenken waarbij het cruciaal is je eigen kiesrichting en die van anderen beter te begrijpen.

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met product owner Giel Hekkert
via giel@8d-games.nl

Bronnen

  • Lees hier een omschrijving van het onderzoek eZoon (en de eZoon game) op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
  • Bekijk hier de consortiumpagina op de website van het Europese samenwerkingsverband Health-I-Care, waar eZoon onderdeel van uitmaakt.

Ik heb een goed idee, wat nu?!