Sociaal Goud

Virtual reality tegen eenzaamheid: Memory Lane VR

Ongeveer de helft van de ouderen boven de 75 jaar zegt zich eenzaam te voelen. Dat is schrijnend en als maatschappelijk betrokken bedrijf willen we daar graag iets aan doen. We waren dan ook enthousiast toen Lars Veldmeijer (destijds afstudeerder aan de Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van de NHL) ons betrok bij zijn onderzoek naar toepassingsmogelijkheden van virtual reality in de ouderenzorg. De hamvraag voor ons: kunnen we ouderen een duurzame ‘vitaliteitsboost’ geven door ze dingen van vroeger opnieuw te laten beleven in een virtuele omgeving? En: virtual reality tegen eenzaamheid, hoe zou dat er dan uit moeten zien?

MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

De uitdaging

Over het algemeen hebben ouderen weinig ervaring met digitale tools. Nog meer dan gewoonlijk moest het product dus intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn voor de doelgroep. Iets waar we met liefde aan hebben gewerkt, want tegelijkertijd biedt virtual reality voor deze doelgroep ontzettend veel kansen. Vanuit de eigen stoel kan een oudere helemaal opgaan in een andere omgeving waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Dat is natuurlijk een geweldig uitstapje wanneer je wereld door ouderdomsgebreken een stuk kleiner is geworden.

Het proces

De eerste versie van onze VR-experience voor ouderen hebben we helemaal toegespitst op  Fokke, een oudere meneer die ontzettend behulpzaam was. In de virtual reality game zag hij zijn eigen portretten en foto’s terug. Ook kon hij zappen tussen televisieprogramma’s en radioprogramma’s uit zijn jongere jaren. Dat alles in een vertrouwde omgeving: een ‘retro’-woonkamer geïnspireerd op zijn input en verhalen. Het was ontroerend om te zien hoe Fokke op onze demo reageerde. Hij vond het fantastisch!

Procesfotos

Het resultaat

Onze VR-experience voor ouderen heeft waardevolle onderzoeksresultaten opgeleverd, maar riep uiteraard ook weer nieuwe vragen op. Is de experience net zo effectief wanneer een ándere oudere – met andere voorkeuren en herinneringen – de VR-bril gebruikt? Gaandeweg bleek dat sommige ouderen de ervaring te generiek vonden, en anderen juist te specifiek. Kunnen we een middenweg vinden die voor een grote groep ouderen effectief is? Samen met onze partners willen we dit in de toekomst graag verder onderzoeken. Het zou prachtig zijn als we op deze manier virtual reality tegen eenzaamheid kunnen inzetten en meer ouderen een vitaliteitsboost kunnen geven.

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met product owner Johan van de Meulen
via johan@8d-games.nl

In de media

Eenzaamheid tegengaan met VR-bril‘ – Jouster Courant, 8 februari 2018

De Virtual Reality bril kan volgens Lars Veldmeijer in de toekomst helpen om eenzaamheid te bestrijden. – Sociaal Goud, 13 februari 2019

Ik heb een goed idee, wat nu?!