GEMEENTE GRONINGEN

Samenwerkingsspel – Gemeente Groningen

In 2021 gaat de Omgevingswet in werking. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. De gemeente Groningen wil dat processen rondom aanvragen binnen de nieuwe Omgevingswet sneller verlopen en beleidsmakers meer met de aanvragers meedenken. Om dat te bereiken hebben ze 8D Games gevraagd om een serious game over samenwerking op maat te ontwikkelen, die de communicatie tussen verschillende afdelingen bevordert.

Het proces

Met deze serious game over samenwerking stimuleert de Gemeente Groningen haar werknemers om met elkaar het gesprek aan te gaan. Ze leert werknemers op een speelse manier dat door goed te communiceren je misverstanden uit de weg kan gaan. Zo bespaar je op lange termijn heel wat tijd. Het samenwerkingsspel maakt je bewust van gedrag dat je eigenlijk niet meer door hebt. Er is een grote kans dat je je afvraagt waarom je dingen op een bepaalde manier doet. Dit heb je vaak niet door als je het in de oude vertrouwde omgeving doet. Het toepassen van de vaardigheden in een nieuwe situatie heeft dus een duidelijke functie.

“Een spel kan helpen om teamleden bewust te maken van gedragingen of rolpatronen die zo vanzelfsprekend zijn dat je ze eigenlijk niet meer ziet.”

Maarten Stevens,
Eigenaar 8D Games

De uitdaging

In dit samenwerkingsspel zorgen we ervoor dat de speler in overleg zijn taak uitvoert. Een individuele missie behalen is een koud kunstje. Het is een slechts een kwestie van puzzelen. Er zijn echter ook teammissies en die krijgt maar één speler te zien. Deze speler wordt de teamleider genoemd. Hij is verantwoordelijk voor het overzicht. Als de spelers niet actief met elkaar overleggen, is de kans klein dat de raket ver reist. Door middel van deze serious game word je je ervan bewust dat als je ook maar een beetje overlegt, je al snel resultaat boekt.

Procesfotos

Het resultaat

In het samenwerkingsspel bouwen vier tot vijf spelers samen een raket. Iedere speler heeft zijn eigen tablet of smartphone met daarop het raketonderdeel waar hij verantwoordelijk voor is. Door dit raketonderdeel op een bepaalde manier op te bouwen, behalen de spelers zowel hun individuele als teammissies. Aan het einde van de ronde wordt de raket gelanceerd door de teamleider. Hoe meer missies er behaald worden, hoe verder de raket reist!

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Johan via johan@8d-games.nl

In de media

Ik heb een goed idee, wat nu?!