Universitair Medisch Centrum Groningen
Schaatsgame
Het risico op vallen is bij oudere mensen aanzienlijk groter. Dat is kwalijk, want juist voor deze doelgroep heeft een val al snel vervelende gevolgen. De kans op botbreuken neemt snel toe wanneer je op leeftijd bent en ook mentaal kan een valpartij flinke impact hebben. De schrik zit er dan goed in, waardoor de wereld van sommige ouderen opeens veel kleiner wordt.
Daarom is het belangrijk dat ouderen regelmatig trainen om het risico op vallen zoveel mogelijk te beperken. Hoe steviger ouderen op hun benen staan, hoe minder vaak zij vallen. Dat bespaart niet alleen veel ellende voor de ouderen zelf, maar scheelt ons als maatschappij ook veel zorgkosten.
Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat het een positief effect heeft op de balans van ouderen wanneer zij tijdens oefeningen hun center of mass verplaatsen naar de randen van de base of support. Maar hoe zorg je ervoor dat ouderen dit type balansoefeningen regelmatig blijft uitvoeren? Een training heeft immers pas echt effect als dit tot een blijvende verandering leidt.
MOGELIJK GEMAAKT DOOR:
“Tijdens het onderzoek zagen we dat mensen het spel zelfs meer speelden dan er van ze gevraagd werd!”
Mike van Diest,
Ph.D. Student Rijksuniversiteit Groningen
Het proces
Om balanstraining zo leuk en stimulerend mogelijk te kunnen aanbieden, heeft het UMCG samen met 8D Games een schaatsgame voor valpreventie ontwikkeld. Door de balansoefeningen te verwerken in een spel wordt de behandeling leuker, uitdagender en beter meetbaar. Als gevolg hiervan doen ouderen hun oefeningen vaker Γ©n gaan zij langer door met oefenen. Dat is fantastisch nieuws, want hoe meer iemand oefent, hoe lager het risico wordt dat diegene valt.
De uitdaging
De oudere neemt thuis plaats voor een Kinect360 (Infrarood camera) en doet de valpreventie-oefeningen in zijn of haar vertrouwde omgeving. Op een beeldscherm is een stuk natuurijs te zien. De bewegingen die de speler maakt, worden in het spel omgezet in realistische schaatsbewegingen. Al schaatsend moet de deelnemer zo goed mogelijk wakken ontwijken en voor bruggen bukken. Dit soort spelprincipes (ook wel: gamification) moedigen de oudere aan de oefeningen langer vol te houden.
Procesfotos
Het resultaat
Een bijkomend voordeel voor behandelaars is dat alle data door de Kinect doorgestuurd kan worden naar de arts of fysiotherapeut. Die kan dus zien of iemand links soepeler beweegt dan rechts, hoe goed de conditie is en ga zo maar door. Hierdoor kunnen behandelingen effectiever worden afgestemd op de betreffende cliΓ«nt.
Productimpressie
Meer weten over dit project?
Neem contact op met Maarten via maarten@8d-games.nl
Naast de Schaatsgame hebben wij ook de Fietsgame ontwikkeld. Tevens balanstraining voor ouderen, maar dan net in een ander – maar minstens zo leuk – jasje!
In de media
- ‘Schaatsgame is samen met ouderen gemaakt‘, website UMCG, 16 februari 2016.
- ‘Langer op eigen benen staan dankzij Schaatsgame‘, RTV Noord, 2016.
- ‘Schaatsgame helpt valpartijen voorkomen’, Zorg voor beter, februari 2016.
- Voor meer informatie over het onderzoekstraject: klik hier voor een interview van over de ontwikkeling van de Schaatsgame op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.