GEHOOR INSTITUUT PENTO

Handlantis

Voor slechthorende kinderen is het belangrijk dat gesproken woorden ondersteund worden met gebaren. Helaas is het leren van gebaren voor ouders en andere betrokkenen soms nog knap lastig. Daarom hebben wij samen met het Pento Audiologisch Centrum Friesland Handlantis bedacht, een serious game over gebaren. In dit spel maakt de omgeving van het kind op laagdrempelige wijze kennis met ‘Nederlands ondersteund met Gebaren’ (NmG).

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Het proces

Op verzoek van ouders met slechthorende kinderen heeft 8D Games samen met diverse organisaties een gebarenspel bedacht. In de kleurrijke onderwaterwereld van Handlantis speel je de verzorger van een slechthorende vis. Als verzorger help je de vis zich klaar te maken voor een activiteit op die dag. Om dit voor elkaar te krijgen, voer je situatie-gerelateerde gebaren uit voor een webcam. Ieder gebaar is zorgvuldig uitgekozen door professionals, zodat de gebaren goed aansluiten bij het dagelijks leven van een slechthorend of doof kind. Een leerzame en leuke kennismaking met Nederlands met Gebaren.

“Als nieuwe ouder komt er veel op je af en dan hoor je ook nog eens dat je gebaren zou kunnen leren. Met de game kan je alvast een voorproefje nemen en zien hoe leuk het kan zijn om te gebaren.”

Georgine Oele,
Pento Audiologisch Centrum Friesland

De uitdaging

Je hebt altijd al een nieuwe taal willen leren, maar na een paar dagen intensief oefenen, heb je de neiging om het op te geven. Wie kent het niet? Een taal leren is een tijdrovend en moeilijk proces. De lesstof wordt daarnaast vaak droog of saai aangeboden. Dit probleem doet zich ook voor bij het leren van Nederlands met Gebaren (NmG). Bij NmG praat je met je kind en ondersteun je de belangrijkste woorden met gebaren. Familie, vrienden en andere belangrijke personen in de omgeving van een slechthorend kind hebben soms een extra duwtje in de rug nodig om deze wijze van communicatie te leren.

Procesfotos

Het resultaat

Handlantis biedt de speler een veilige omgeving waar hij of zij met plezier gebaren kan leren. Het geeft hen de kans om alleen te oefenen en in hun eigen tempo aan het idee van gebaren te wennen. Daarnaast zijn de gebaren verpakt in een visueel en leuk verhaal en wordt de speler ter opfrissing regelmatig getoetst. Hoewel het gebarenspel niet een gebarencursus vervangt, is het daarvoor wel een uitstekende introductie. “Als nieuwe ouder komt er veel op je af en dan hoor je ook nog eens dat je gebaren zou kunnen leren. Met de game kan je alvast een voorproefje nemen en zien hoe leuk het kan zijn om te gebaren,” vertelt Georgine Oele, teamleider bij Pento Audiologisch Centrum Friesland.

Deze serious game over gebaren leren is ontwikkeld in samenwerking met Pento, ouders van slechthorende kinderen en andere betrokkenen. Dit concept zal in 2018, na uitgebreide testen met de doelgroep, verder doorontwikkeld, uitgebreid en geüpdatet worden zodat alle belangrijke gebaren geleerd kunnen worden. Georgine benoemt dit speciaal: “Wat ik zelf heel erg leuk vind is dat dit een initiatief is van een ouder met een slechthorend kind. Die betrokkenheid is fantastisch. Dat is voor ons ook hartverwarmend.”

Met Handlantis zet je je eerste stap in een geluidloze wereld! Lees hier meer over Handlantis.

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Maarten via maarten@8d-games.nl

In de media

  • Lees hier het artikel over gebarengame Handlantis op de website van Pento.
  • Lees hier het artikel over gebarengame Handlantis op de website van Stichting Hoor Mij.

Ik heb een goed idee, wat nu?!