MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Veiligheidshelden: veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen

Veilig en gezond werken met gevaarlijke stoffen in de staal, chemie en bouw: complexe materie om te vertalen naar een serious game, maar voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn we met veel plezier in de wereld van de bouwvakker en de lasser gedoken. Werknemers in deze sectoren wéten wel hoe het moet, maar in de praktijk loopt het toch vaak anders. Waarom is dat zo? Tijd om een gesprek over ‘het probleem achter het probleem’ aan te zwengelen met een serious game.

IN OPDRACHT VAN:

De uitdaging

In de bouw, chemie en staal is er al veel aandacht voor veilig werken. Men organiseert bijvoorbeeld ‘toolboxmeetings’ waarin bepaalde veiligheidsthema’s besproken worden. Vaak zijn de richtlijnen wel bekend, maar is het in de werkpraktijk toch lastig om altijd het beleid op te volgen. Het is belangrijk erachter te komen waarom dit zo is. Welke praktijksituaties gooien roeten in het eten? Wat maakt het moeilijk om een collega aan te spreken op zijn of haar manier van werken? De serious game moest over dit soort onderwerpen een open gesprek op gang brengen én aansluiten bij de wensen en wereld van de doelgroep. Gaandeweg bleek dat er geen behoefte was aan een complexe  of verhalende game, maar eerder aan een recht-toe-recht-aan quiz met de juiste toon en sfeer.

“Als gamedesigner en projectleider probeer ik tot de kern van het probleem te komen, ook als dat betekent dat ik in een totaal nieuwe wereld of doelgroep moet duiken. Zo leer ik elke dag iets nieuws.”

Bas Altenburg
Projectleider 8D Games

Het proces

Voordat we aan de slag gingen, hebben we veel tijd gestoken in co-creatie en design thinking:  in de huid kruipen van de doelgroep. We hebben onder andere om tafel gezeten met een groep studenten van het Deltion College in Zwolle. Jonge mensen die later ‘voorman’ of ‘voorvrouw’ zullen worden in de staal, chemie en bouw. Wat is volgens hen de reden dat richtlijnen soms niet opgevolgd worden? Hun input en feedback was erg waardevol voor de ontwikkeling van het spel. In eerste instantie hadden wij een speelsere ervaring in gedachten, maar naar aanleiding van de gesprekken bleek dat er meer behoefte te zijn aan een to-the-point concept met een focus op informatieoverdracht. We hebben veel input gekregen van experts en kennispartners om tot inhoudelijke vragen, dilemma’s en situaties te komen.

Procesfotos

Het resultaat

Het eindresultaat is een serious game in de vorm van een online webquiz. Het spel – genaamd Veiligheidshelden – kan tijdens een ‘toolboxmeeting’ live gespeeld worden en kan zowel alleen als in een groep gebruikt worden. De antwoorden worden getoond op een groot scherm. Dat zwengelt vanzelf het gesprek aan: heb jij ook wel ‘s te maken met deze situatie en welke afweging maak je dan? Veilig werken of sneller werken? De game daagt werknemers en werknemers uit om veilig werken met gevaarlijke stoffen bespreekbaar te maken.

Productimpressie

Leer hoe wij de theorie en praktijk samenbrengen

Meer weten over dit project?

Neem contact op met Giel via giel@8dgames.nl.

Klik hier voor meer informatie over serious gaming en applied games.

Links en media

  • Bekijk en speel ‘Veiligheidshelden’ op www.veiligheidsheld.nl
  • Het spel Veiligheidshelden is ontwikkeld in het kader van het programma “Veilig werken met gezond verstand = veilig werken met gevaarlijke stoffen” van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Kijk voor meer informatie over dit programma op www.werkmetgezondverstand.nl.
  • Hoe ziet een veiligheidsheld eruit? Bekijk hier twaalf mensen die door het Ministerie in het zonnetje zijn gezet als held op het gebied van veilig werken.

Ik heb een goed idee, wat nu?!