Realistische 3D avatars de toekomst?!

Virtuele werelden worden steeds gewoner. Denk aan virtueel vergaderen, virtuele simulaties en trainingen of natuurlijk het samen gamen. Gebruikelijk is om in dit soort situaties met avatars te werken. Poppetjes die ergens iets weg hebben van een mens of persoon en die je in gunstige gevallen zelf nog wat kan aanpassen aan je eigen smaak.
Maar met de nieuwe technische mogelijkheden komt een realistische 3D avatar die echt op jou lijkt steeds dichter bij. En dit heeft natuurlijk voordelen. Want zou het niet ideaal zijn als jij je arm beweegt de avatar dat ook doet? Of als jij boos kijkt de avatar ook boos is? Met bijvoorbeeld de nieuwe Kinect 2 is dat steeds meer mogelijk. Zo kan de Kinect 2 veel preciezer het gezicht herkennen en de spiermassa waarnemen. Een realistische 3D avatar is dus haalbaar zou je zeggen. Maar er dreigt ook een gevaar in de vorm van het verschijnsel uncanny valley.

Uncanny valley

461px-Mori_Uncanny_Valley.svgEen avatar dat niet helemaal op een mens lijkt is voor veel spelers van games acceptabel. Maar nu blijkt dat een avatar dat veel realistischer op een mens lijkt, maar net niet helemaal realistisch is, door mensen juist enger en meer nep gevonden word dan een avatar wat minder realistisch lijkt.
Hiernaast zie je een grafiek waarin dit weergegeven word.
Dit betekend dus dat je beter een avatar kan hebben die niet realistisch is dan een dan een bijna volledig realistische 3D avatar. Voor de techniek is het dus lastig want we komen stap voor stap dichterbij een realitische 3D avatar maar de laatste stappen zullen een grote sprong moeten zijn om een goed resultaat te krijgen bij de gebruiker.

In de nabije toekomst zullen we in virtuele werelden realitische 3D avatars hebben die doen wat wij doen. Niet alleen met armen en benen, nee onze avatars zullen dezelfde expressie hebben als wij hebben en andere spelers zullen aan de avatars kunnen aflezen hoe de speler zich voelt. Maar dat stelt dus wel de uitdaging dat realistische 3D avatars echt realistische moeten zijn om geaccepteerd te worden door de gebruiker. Het zal niet lang duren voordat we zo ver zijn.

Oordeel zelf of de volgende mevrouw realistisch genoeg is…

Maarten Stevens