Serious game: Grenzen binnen sexualiteit

Dat jongeren veel situaties op zich af zien komen waarbij ze keuzes moeten maken is niet nieuw. Wat wel iets van de laatste tijd is dat de consequenties groter kunnen zijn dan ooit. Denk maar eens aan een foto die ineens heel de school door gaat of een filmpje die viral over de wereld gaat. Jongeren ontdekken ook grenzen binnen sexualiteit, en juist dit kwetsbare prive onderwerp vraagt om goede voorlichting.

Jongeren zoeken het zelf uit

Uit onderzoek blijkt dat jongeren wel voorlichting krijgen op school maar dat is vooral technisch. Wat is ongesteld zijn, hoe raak je zwanger, enz. Dit vind plaats op het voortgezet onderwijs maar op het MBO bijvoorbeeld is er helemaal geen aandacht meer voor en juist dan speelt het thema sexualiteit. Maar de jongeren zijn niet zo zeer zoekende in de technische kant. Ze komen vooral in de knel op het gebied van grenzen binnen sexualiteit. Mag ik nee zeggen, hoe reageer ik op ongevraagde prive foto’s? Als iemand geld aan mij spendeert, mag ik dan nog iets weigeren? Vragen die voor een deel van de jongeren zelf uit zoeken met alle gevolgen van dien. We kennen de verhalen over garageboxen, sexting, loverboys en tienerzwangerschap. Want het echte probleem zit hem niet in de techniek, die zit in het herkennen en durven aangeven van grenzen.

Serious game over grenzen binnen sexualiteit

APE_VIsual_001Vanuit deze insteek zijn we bezig gegaan met het ontwikkelen van een serious game. Je speelt een meisje die na een feestavond wakker word in een vreemd huis. Stukje bij beetje krijgt ze beelden terug van wat zich de vorige avond heeft afgespeeld. We zien een jongen en een meisje die door onzekerheid, miscommunicatie en druk over elkaars grenzen gaan. Aan de jongeren die het spelen stellen we de vraag: waar ligt in dit verhaal de grens binnen sexualiteit? En het mooie is dat die voor iedereen weer ergens anders ligt. Door met elkaar hierover in gesprek te gaan leren ze grenzen beter herkennen en uiteindelijk ook beter handhaven.

Maarten Stevens