In Nederland groeit één op de zeven kinderen in armoede. Het is een thema wat veel impact heeft op kinderen. Niet alleen als ze zelf arm zijn, ze zien het bij kinderen in de klas of in de straat en het maakt gedachtes en emoties bij ze los. Om zicht te krijgen wat er speelt bij kinderen over dit thema ontwikkelden wij voor Kearn een serious game over armoede.

Spelen in de straat

De straat is afgezet en de kinderen tussen de 8 en de 12 uit de straat worden uitgenodigd. Ze krijgen allemaal een tablet maar daarop het spel BAAS (Beweeg Ambulant Armoede Spel) In Baas loopt er een hondje door de straat (augmented reality) en het hondje leid je afwisselend naar vragen over armoede en naar leuke spelletjes. De kinderen kunnen dus in hun eigen omgeving de serious game over armoede spelen. Wel zo vertrouwd natuurlijk.

Al snel zijn de kinderen druk in de weer. Penalty’s schieten terwijl Bonnie aan het keepen is. Vragen beantwoorden over geld en dan snel weer verder want Bonnie brengt je al bij het volgende onderdeel: touwtrekken! De route is vooraf door de opbouwwerkers in de backend ingevuld. Zo zorgen we er voor dat alles precies in de juiste straat past. Alle antwoorden van de serious game over armoede worden (AVG proof) opgeslagen in de database zodat daarna onderzoek gedaan kan worden naar de beleving omtrent armoede in de betreffende wijken. Zo heeft het spel nog meer impact.

Je eigen trouwe viervoeter

Om de serious game over armoede voor kinderen aansprekend te houden hebben we veel onderzoek gedaan naar wat kinderen willen. Ze hebben zelf meegedacht over wat er in de game moest en dat het een zwerfhondje moest zijn en niet een kat. Daarnaast hebben ze het spel steeds getest en hebben we hun feedback verwerkt. Een belangrijk onderdeel dat de kinderen wilde was het maken van je eigen trouwe viervoeter. We hebben in de serious game over armoede de optie gegeven dat kinderen zelf kleuren en vlekken patronen kunnen kiezen. Hierdoor kan elke speler de hond zo vormgeven zoals het zelf wil. Ze maken dus hun eigen trouwe viervoeter!

Ondertussen hebben al meer dan 500 kinderen het spel gedaan en zijn er plannen om de game verder uit te bouwen. Dat is goed nieuws want dat betekend dat de serious game over armoede zijn toegevoegde waarde heeft. En daar doen we het voor!

Meer lezen over BAAS?