Het jaar van 8D Games

Serious game projecten in binnen- en buitenland

Traditiegetrouw sluiten wij het kalenderjaar af met een terugblik-die-stiekem-ook-een-vooruitblik is. Want tja, serious game trajecten zijn lang en we hebben nog veel leuks in het verschiet!

Aan de hand van kleurrijke foto’s – geschoten bij de ingang van onze brainstormruimte – lees je over verschillende innovatieve trajecten waarmee wij dit jaar ‘druk dwaande‘ zijn geweest.

VR-game
Revalidatie na IC-opname

In samenwerking met het Medisch Centrum Leeuwarden hebben we dit jaar twee VR-prototypes ontwikkeld. Het eerste prototype maakte onderdeel uit van het promotietraject van Lise Beumeler. Samen onderzochten we hoe techniek en gaming patiënten kan ondersteunen bij het herstel na een opname op de Intensive Care. Razend interessant en met goed resultaat: professionals zijn enthousiast over het VR-prototype en we hebben grootse plannen om de game komend jaar door te ontwikkelen!

Nieuwsgierig? Neem een kijkje op de InnovatieExpo in de hal van het ziekenhuis of bekijk de video die het MCL over deze VR-game maakte.

“In de hardware en technische mogelijkheden duiken, dat heb ik met een gerust hart aan 8D Games overgelaten. Omdat Johan en Giel vanaf het begin heel betrokken waren, was dat vertrouwen er al snel.’

Lise Beumeler, onderzoeker RuG Campus Fryslân & MCL Leeuwarden

“Eén van de cursisten had Om Tafel al eens ingezet en vertelde dat de studenten naderhand tijdens de les spontaan gemotiveerder waren, terwijl het om een redelijk ‘droog’, boekhoudkundig onderwerp ging. Ze konden het belang van zo’n vak beter in het grote plaatje van bedrijfsopvolging plaatsen. Dat is voor mij natuurlijk fantastisch om te horen.”

Bas Altenburg, game designer bij 8D Games

Bas Altenburg (game designer 8D Games) & Gelein Biewenga (docent-onderzoeker Hogeschool van Hall Larenstein)

Educatief bordspel
Om Tafel

Een feestelijk moment van het afgelopen jaar: ‘Om Tafel’ werd opgeleverd, een educatief bordspel speciaal voor jonge agrariërs die beoogd bedrijfsopvolger zijn van het familiebedrijf. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n overname? En hoe praat je op een goede manier over punten die wellicht gevoelig liggen, met oog voor alle belangen die er spelen?

Het spel werd ontwikkeld op initiatief van Gelein Biewenga – docent-onderzoeker bij Hogeschool van Hall Larenstein – in nauwe samenwerking met het werkveld en de master Serious Gaming aan NHL Stenden. Vanuit 8D Games hebben we Bas op het project losgelaten, onze game designer met een groot hart voor bord- en kaartspellen. (Daar heeft ‘ie ook fantastisch over gesproken bij het Kenniscafe Serious Gaming!)

In het najaar kwam er voor hem een mooie opsteker: vanuit het agrarische onderwijs was er zoveel interesse voor het bordspel dat Hogeschool van Hall Larenstein extra exemplaren heeft laten drukken en een cursus voor gebruikers organiseert.

Educatief spel over seksuele gezondheid

Giel en Jet werkten dit jaar met veel plezier aan Shkorey, een game over seksuele gezondheid voor Eritrese jongeren in Nederland. Drie dingen maken dit project voor ons heel waardevol: 1. initiator Geertje Postma heeft tijdens het hele ontwikkeltraject veel ruimte voor co-creatie ingebouwd, waardoor zowel Eritrese jongeren als zorgverleners hebben meegedacht over het gameconcept 2. We mogen samenwerken met de fantastische mensen van Leti Arts uit Ghana en 3. De game past precies binnen onze ambitie om jonge mensen een power-up te geven voor het leven.

De functionele game is afgelopen december met Eritrese jongeren getest bij het Friesland College. In het nieuwe jaar werken we de verhaallijnen en kennisquiz in het educatieve spel verder uit en werken we toe naar de livegang van het product. Stay tuned!

“Een game is een toegankelijke manier om mensen te laten meedenken over een gevoelig onderwerp.”

Geertje Postma, initiator en projectleider, in een interview over Shkorey op ZonMW.

Giel Hekkert (Creative Director 8D Games) en Geertje Postma (initiator Shkorey)

Offline
Zwemlesproducten

Dit is ‘m dan: de tekenaar achter onze characters en art! Poserend met één van de toffe creaties die we dit jaar gemaakt hebben met Skander Marketing. 🙌

De creatieve zwemlesproducten die er dit jaar zijn bijgekomen:

– Een kleurrijke schatkist met blinkende medailles voor Optisport
– Het prentenboek ‘Bres & Bo’ voor Hoeksche Waard
– Het prentenboek ‘Cas en Coco’ voor Sportbedrijf Lelystad
– Het prentenboek ‘Cleo & Otto’ voor Sportbedrijf Rotterdam

Meer weten over het doel van de zwemlesproducten? Bekijk de projectpagina.

“Als artist word ik er blij van dat kinderen door het hele land leuker leren zwemmen met de zwemlesverhalen van Skander en de karakters die ik daarbij teken.”

Edwin ten Wolde, Lead Artist bij 8D Games

Edwin ten Wolde (Lead Artist 8D Games) met de schatkist voor Optisport
Nieuwe technieken – zoals virtual reality – bieden veel kansen. Vanuit een vertrouwde omgeving kun je iets totaal nieuws beleven, herinneringen ophalen of op een laagdrempelige manier bewegen.”

Maarten Stevens, CEO 8D Games

Jong en oud
in beweging met virtual reality

Ook dit jaar hebben we weer veel jonge mensen over de vloer gehad, van basisschoolleerlingen tot studenten. Bijvoorbeeld voor workshops, portfolio reviews of snuffelstages. Zo kwamen de studenten van Sociaal Goud kwamen bij ons op bezoek om te leren hoe zij virtual reality games kunnen spelen samen met oudere mensen in verzorgingshuizen.

Een dankbaar project dat veel mooie reacties opleverde. De ouderen waren eventjes in een andere wereld (‘Ik zit middenin een school vissen!’ ‘En ik zit op het strand!’) en de jongeren leerden hoe ze ouderen kunnen meenemen in digitalisering.

Ontwerptraject Ondersteunde Communicatie

Een nieuw partnerschap waar we ontzettend blij mee zijn: 8D Games werkt samen met Deelkracht, een ambitieus samenwerkingsverband dat zich inzet voor een samenleving die voor mensen met een zintuiglijke handicap net zo toegankelijk is als voor ieder ander.

Samen met de projectgroep van Deelkracht (bestaande uit zorgprofessionals, onderzoekers, en ouders) zijn we een uitdagend designtraject aangegaan omtrent Ondersteunde Communicatie (OC). OC is de inzet van alternatieve communicatievormen voor mensen die niet of moeilijk spreken. De hamvraag: kan een serious game ouders en kinderen ondersteunen bij het kennismaken met OC?

Inmiddels ligt er een mooi gameconcept, een wireframe en een vervolgtraject. In het nieuwe jaar gaan we de resultaten uit het Starttraject omtoveren tot een functioneel product. We kijken ernaar uit de krachten wederom te bundelen!

Vanuit Deelkracht willen we kennis overdragen over communicatie, waaronder Ondersteunde Communicatie (OC). De inzet van serious gaming is een toegankelijke en laagdrempelige manier om dit te doen.”

Madelon Toussaint, onderzoeker bij Deelkracht

V.l.n.r.: Johan van der Meulen (8D Games), Madelon Toussaint & Margje van der Schuit (Deelkracht), Stephan Burghout (Product Owner 8D Games)
“Dit is voor mij hét project van 2022. Het laat heel goed zien hoe techniek de zorg kan ondersteunen. Dat begint altijd op de werkvloer, bij een vraag of knelpunt vanuit de professionals zelf.”

Stephan Burghout, Product Owner bij 8D Games

V.l.n.r.: Stephan Burghout (Product Owner 8D Games), Johan van der Meulen (Innovatiedirecteur 8D Games), Marije Peters (initiator, kinderarts MCL), Tina Faber (Innovatiemanager MCL), Sietse Hoekstra & Stella van Zanten (Software Engineers 8D Games)

VR-training Reanimatie van pasgeborenen

Het is een situatie waar je eigenlijk niet aan wilt denken, maar waar je als zorgprofessional tóch op voorbereid moet zijn: het reanimeren van een pasgeboren baby. In samenwerking met het MCL onderzoeken we hoe virtual reality kan helpen bij het aanleren (en vooral: onderhouden) van deze vaardigheid.  Herhaling zorgt er immers voor dat je jezelf iets echt eigen kunt maken.

Dit traject is nog volop in ontwikkeling; het eerste prototype is recent opgeleverd. Een mooie opsteker is dat Marije Peters – initiator van het project en kinderarts bij het MCL – de Innovation Challenge van OOR-NO in de wacht sleepte met haar vernieuwende idee.

De komende tijd gaan professionals in het MCL de VR-training verder testen. Wij zijn heel benieuwd wat we daar allemaal van kunnen leren en hoe dit project zich verder gaat ontwikkelen. Stay tuned!

Waren dat alle partners?

… Neen! We hadden dit jaar ook veel internationale partners over de vloer.

Abonneer je op onze nieuwsbrief