Serious games voor jongeren met autisme

In de zorg vinden serious games steeds meer aansluiting. Het aspect dat de zorgkosten steeds meer stijgen geven de impuls om te kijken of kostenbesparing mogelijk is. Games kunnen kostenbesparend werken maar natuurlijk bieden ze ook extra opties als meetbare resultaten en risicovolle oefeningen risicoloos maken.
Laatst was 8D Games uitgenodigd om na te denken over hoe serious games voor jongeren met autisme er uit zouden kunnen zien. Net als elke game zijn er een aantal uitdagingen als het gaat om serious games voor jongeren met autisme.

Sociale vaardigheden of generaliseren?

autismeDe doelstelling van de behandeling bij jongeren met autisme is het vergroten van de sociale vaardigheden. Er bestaan trainingen voor die vaak ik groepsvorm worden gegeven. Die beginnen gaan over basale punten als: oogcontact maken, hoe maak je een praatje, wat zeg je tegen de bakker als je een brood koopt, enz. Sociale vaardigheden zijn de smeerolie van de maatschappij. Zonder die vaardigheden is het lastig vriendschappen te hebben en een baan te krijgen.
Je zou zeggen, ontwikkel een serious game voor sociale vaardigheden. Maar zo eenvoudig is het niet bij jongeren met autisme. Een groot probleem bij autisme je namelijk de moeite die ze hebben met generaliseren. Voor de meeste is het logisch dat je de bakker begroet als je een brood koopt. Dat kun je een jongere met autisme leren. Maar wat nu als de bakker er niet is, maar zijn vrouw? Groet je die ook? Voor iemand met autisme is dat niet vanzelfsprekend. En wat doe je bij de slager? En de slagersvrouw? En wat doe je bij een agent? Enz. enz. De meeste mensen kunnen dit eenvoudig generaliseren maar jongeren met  autisme is dit lastig. De vraag komt dan ook boven: moet je ze sociale vaardigheden leren of ze leren generaliseren?
Wij denken beide!

Games als valkuil

Een andere vraag die opkomt bij serious games voor jongeren met autisme is: Zijn games wel een goed middel voor ze? Veel jongeren met autisme gebruiken games als uitvlucht. Games kennen vaste regels, iets wat voor mensen met autisme vaak prettig is. Maar als sociale vaardigheden het probleem is, kan achter een computer kruipen dan de oplossing zijn?
Dat is wel een belangrijk punt. Maar elk nadeel heb zijn voordeel hebben wel al eens horen zeggen. Games zijn veelal vertrouwd voor deze jongeren en op die manier, naast een valkuil, ook een goede ingang. Maar wij geloven dat het niet bij digitale games moet blijven. We geloven dat sociale vaardigheden in de realiteit ook een spel moet zijn. Een spel waarbij er missies zijn die de jongeren moeten halen en waar ze voor beloont worden.

Zo zijn er verschillende uitdagingen bij serious games voor jongeren met autisme. Maar uitdagingen schrikken ons niet af, ze prikkelen ons juist. Wij gaan aan de slag en u hoort nog van ons!

Maarten Stevens