Serious games voor het onderwijs

Games en jongeren gaat heel goed samen, dat is een no brainer. Niet zelfde gebeurd het dat mijn kinderen (6 en 8 jaar) als eerste ’s ochtends vragen: mag ik op de iPhone een spelletje spelen? Terwijl jongeren en games goed samen gaan is jongeren en onderwijs vaak moeizamer. “Saai” is een veel gehoorde klacht. Maar wat als je de leerstof van het onderwijs nu verpakt in een game? Dan breng je de inhoud op een eigentijds manier bij de kinderen en krijg je serious games voor het onderwijs.

Games voor het onderwijs is niet nieuw. Bekend is de oefening waarbij leerlingen van de eerste verdieping een rauw ei naar beneden gooien en zelf de constructie moeten bedenken die zorgt dat het ei heel blijft. Niet iedereen loopt warm voor natuurkunde. Maar deze game was en is erg populair en natuurlijk leert men over natuurkunde.
De hedendaagse technologie bied met bijvoorbeeld apps veel meer mogelijkheden voor serious games. Bijvoorbeeld op het gebied van taal, rekenen, aardrijkskunde, biologie, enz. Kinderen kunnen vaak zelfstandig werken met deze games waardoor iedereen op zijn eigen tempo kan werken.

tafelmonsters
Screenshot uit Tafelmonsters, een app waarbij kinderen de rekentafels via een spel leren

Nu zullen er vast mensen zijn die zeggen: het is een mode gril maar werkt het wel? Gelukkig heeft TNO daar onderzoek naar gedaan. Hun conclusies waren ondubbelzinnig: Serious gaming is na internet misschien wel de belangrijkste ontwikkeling sinds de boekdrukkunst.

Volgens TNO sluiten de serious games voor het onderwijs goed aan bij de manier van leren van de kinderen en zijn serious games uitdagender en is het leerrendement is hoger dan bij gewone lessen. TNO ziet dus echt een meerwaarde in serious games voor het onderwijs.

We hopen niet dat kinderen de hele dag met apps bezig zijn. Dat zeker niet. Hun ontwikkeling vraagt om meer dan polsbewegingen. Er moet gerend, geklommen en getekend worden. De natuur moet ontdekt worden, niet van achter een scherm maar in de realiteit.
Wat we wel hopen is dat het onderwijs aansluit bij de wereld van de kinderen. De inhoud van de lessen is goed. Nu nog op zo’n manier brengen dat de kinderen plezier hebben bij wat ze leren. Want wat je met plezier leert onthoud je langer. En gelukkig zien steeds meer mensen welke mogelijkheden serious games voor het onderwijs geboden worden.

Maarten Stevens

Links:
 TNO Onderzoek 2011 tav serious gaming in het onderwijs
Overzicht serious games voor het onderwijs