Serious games in de zorg

De zorg ligt onder vuur de laatste jaren. De kosten dijen steeds meer uit en de zorg dreigt onbetaalbaar te worden. Enderzijds mag er niet aan de kwaliteit getornt worden maar anderzijds moeten de kosten wel omlaag. Hoe doe je dat?
Wij geloven dat qua ICT er veel te verbeteren is in de zorg en we geloven dat serious games in de zorg de zorg beter en goedkoper kan maken!

Serious games in de zorg

De zorg zoekt steeds naar innovatie en op het gebied van serious games is het, samen met het onderwijs, bewust van de mogelijkheden die games bieden. De combinatie van iets dat leuk dan wel aangenaam is en tegelijk nuttig is onverslaanbaar als het aan komt op kwaliteit.
Serious games kunnen betrouwbaarheid van behandelingen vergroten. Zo moet iedereen die bij de fysiotherapeut loopt thuis oefeningen doen. Maar het gros doet dit niet of te weinig. Serious agmes gekoppeld aan de Kinnect kunnen helpen bij die oefeningen. De fysiotherapeur kan zien hoe vaak en hoe lang je je oefent maar ook zien hoe je oefent bijvoorbeeld.
Andere opties zijn serious games die stimuleren je medicatie in te nemen op de juiste tijden. Middelen die niet veel mankracht kosten maar veel mensen tegelijk kunnen helpen.

abcdeSIM

De abcdSIM is een simulatie game die goedgekeurd is door het KNMG, het Nederlandse Huisarts Genootschap en de Nederlandse Internisten Vereniging.
In de game kunnen artsen nauwgezet oefenen op allerlei realistisch weergegeven aandoeningen. ABCDE staat voor: Airway, Breathing, Circulation, Disability en Exposure en is een standaard om de juiste aanpak van medische gevallen te creëren.
Verschillende mogelijke scenario’s kunnen worden doorlopen en hierdoor leert de (aankomende) arts welke handelingen hij moet doen. Natuurlijk vervangt dit niet compleet de echte training maar kan die deels wel overnemen. Hierdoor dalen de kosten van de training enorm omdat er minder manuren in begeleiding gaat zitten. Daarnaast lost het een logistiek problemen op en kan men ten alle tijden oefenen.
Bovendien, als een casus fout afloopt is dat niet direct zo erg als bij een echte patiënt.

Snowwar

Eind van 2013 levert 8D games een serious game voor in de zorg op die gebruikt gaat worden in pijnbestrijding. Via virtual reality spelen de patiënten een spel tijdens hun behandeling. Onderzoek wijst uit dat dit 70% tot 80% minder pijn geeft bij de speler.
Verder zit er in het spel een minigame waarbij de patiënt op kan oefenen met rekken en strekken, in spelvorm.
Naast dat dit natuurlijk voor de patiënt erg fijn is kan het spel ook verder in de behandeling en zelfs daarna een samenbindende factor zijn. Zo kan een arts een patiënt die zich goed aan de oefeningen houd belonen met extra muntjes in het spel of extra opties. Daarnaast zou het mooi zijn als de speler thuis door kon gaan met het spel en via chat in contact kan blijven met lotgenoten elders in het land. Een community kan dan borging en binding geven aan het genezingsproces.

Serious games in de zorg zijn in opkomst. Maar de mogelijkheden zijn nog zeker niet uitgeput.
Zodra ook de zorgverzekeraars zien dat het niet alleen leuke hebbedingetjes zijn maar ook echt instrumenten die voor kostenbesparing kunnen zorgen zal er meer mogelijk zijn. Hoe eerder die tijd aanbreekt, hoe beter.

Maarten Stevens
@stevens_maarten