Kinderen met Autistisch Spectrum Stoornis (ASS) hebben vaak meer moeite met sociale vaardigheden dan hun leeftijdsgenoten. De mate waarin de stoornis zich in het dagelijks leven uit verschilt bij ieder kind. Bij veel zie je dat het inschatten van sociale situaties net even wat moeilijker gaat. Geregeld merkt het kind het zelf ook. Omdat dat soms frustratie geeft, gaan ze die situaties uit de weg en wordt hun wereld steeds wat kleiner. Om dit te voorkomen en de kinderen te helpen op sociaal aspect, heeft 8D Games een serious game voor kinderen met autisme ontwikkeld: SoVaTaSS (Sociale Vaardigheid Training bij Autistisch Spectrum Stoornis).

serious game voor kinderen met autisme

SoVaTaSS: dé serious game voor kinderen met autisme

SoVaTaSS speelt zich af in een dorp op een eiland. Door met de bewoners van het eiland te praten, leert de speler hen kennen. In veel gevallen is het aan de speler de taak om de bewoners te helpen met iets. Zo heeft iemand een probleem met zijn kar en heeft de ander hulp nodig met fotografie. In bijna alle situaties leert de speler emoties te herkennen en, op basis van deze informatie, gepast te reageren. Bijvoorbeeld, het maken van een botte opmerking naar iemand die al boos is, zal hem nog bozer maken. Door het oorzaak-gevolg principe van het spel, leert de speler welke acties tot welk resultaat leiden. 

Omdat deze serious game voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar gemaakt is, hebben we gekozen voor een speelse en kleurrijke art style. De rustige omgeving zorgt er ook voor dat de kinderen zich veilig en op gemak voelen, zodat ze zich zonder afleidingen in het spel kunnen ontwikkelen. Daarnaast verdienen de spelers kokosnoten, waarmee ze hun avatar naar voorkeur kunnen aanpassen.

De serious game voor kinderen met autisme “SoVaTaSS” is te vinden op de Google Play Store en de App Store. Lees hier meer over serious games en autisme.