Teams trainen met serious games

Werknemers bepalen in bijna alle gevallen het succes van een onderneming of instelling. Logisch dat veel werkgevers druk bezig zijn met het trainen van het personeel. Protocollen die geupdate worden, communicatie die onderling verbeterd kan worden, allemaal zaken die niet vanzelf in de organisatie opgepikt worden. We zien daarom steeds meer dat werkgevers teams trainen met serious games. Zo kun je namelijk effectief en meetbaar trainen wat voor de werknemers ook nog eens leuk en uitdagend is.

Training met serious games

Serious games geven natuurlijk het voordeel dat het de werknemers op een prettige manier overhaalt de informatie in zich op te nemen. Daarnaast kan door de digitale mogelijkheden er veel variatie aangebracht worden waardoor de meerdere keren oefenen mogelijk is. Gedrag veranderd namelijk niet in één keer, dat kost tijd.

De vorm van de game verschilt per training. We zoeken met 8D Games altijd de beste vorm bij de situatie. Een escaperoom is een bekend concept waar we al verschillende keren mee gewerkt hebben. Leuk, vooral met virtual reality. Maar in veel gevallen is de escaperoom vorm juist helemaal niet handig en bereik je de gestelde doelen van de interventie niet. Daarom werken we bewust niet met vaste vormen of technieken. Augmented reality, virtual reality, apps, RPG’s, competitie, web-apps, sensoren: Het doel bepaald het middel en niet andersom. Zo kun je op een effectieve manier  teams trainen met serious games.

Virtual reality serious game

Screenshot het CJIB spelEen van onze partners is het CJIB. Als een van de grootste werkgevers van Friesland boeit het CJIB haar werknemers met een  virtual reality training. De training is zorgvuldig opgebouwd en begint met een tutorial waardoor de speler eenvoudig leert met de virtual reality set te werken. Na de tutorial, die twee minuten duurt, komt de echte training waarbij de spelers stapsgewijs het interne proces van het CJIB nabootst.
Tien spelers kunnen zo tegelijk trainen waarbij er slechts een trainer begeleid door mee te kijken met de spelers. Op deze manier kunnen ze dus teams trainen met serious games op een effectieve manier die ook nog eens kosten besparend is. Daarnaast hebben de werknemers plezier in de training waardoor de informatie beter blijft hangen.

Teams laten communiceren

Een ander voorbeeld van teams trainen met serious games is ons project voor de gemeente Groningen. In het kader van de Omgevingswet was het noodzakelijk dat collega’s meer en vooral beter met elkaar gingen communiceren.
Na onderzoek bleek dat we het beste teams op tablets een raket konden laten bouwen waarbij ze informatie met elkaar moesten delen. Dus naast het digitale spel moesten ze dus ook echt met elkaar praten, vragen stellen en afspraken maken. Op deze manier is de transfer natuurlijk niet meer nodig. Ze oefenen al in het spel.

Zo zie je dat teams trainen met serious games in verschillende vormen plaats kan vinden. Per geval is het zaak de beste vorm te vinden die bij je doelgroep en probleem past. Dan pas zorg je er voor dat je training echt aanslaat en effect heeft. Want daar draait het toch allemaal om!?

Heb je vragen of wil je meer weten over teams trainen met serious games? Neem dan contact met ons op.

Maarten Stevens