Trainen met virtual reality: wat zijn de mogelijkheden?

Virtual reality gaat een stapje verder dan het spelen van een spelletje op je smartphone of computer. De scheidslijn tussen jou en de game valt als het ware weg. Een VR-bril sluit je af van de werkelijke omgeving, alleen de virtuele omgeving blijft over. Trainen met virtual reality is daardoor heel interessant. Het geeft werknemers de kans op een écht overtuigende wijze te oefenen met situaties die in werkelijkheid te duur, te tijdrovend of te gevaarlijk zijn om tot stand te brengen.

trainen met virtual reality

Bedrijfstraining in VR

Richtlijnen en protocollen voor de bedrijfsvoering goed overbrengen op je team: het is heel belangrijk, maar de materie is vaak wat droog. Het Centraal Justitieel Incassobureau klopte bij ons aan met de vraag een bedrijfstraining in virtual reality te ontwikkelen. Een training die wél beklijft. Het doel? Werknemers bewuster maken van hun rol binnen de organisatie als geheel. Wanneer mensen een schakel zijn binnen een veel groter proces, is niet altijd duidelijk wat voor gevolgen een slordigheid of fout kan hebben. Onze virtual reality game voor het CJIB maakt op een interactieve manier inzichtelijk hoe het CJIB als geheel werkt. Na het spelen is voor iedereen duidelijk waarom het zo belangrijk is om nauwkeurig te werk te gaan.

Drugstraining in VR: spannend en leerzaam

Drugsview VR is een serious virtual reality game die politiemedewerkers en gewone burgers traint in het herkennen en ondermijnen van drugslabaratoria. Typisch een voorbeeld van een situatie die in de werkelijkheid moeilijk of onveilig is om na te bootsen, maar in virtual reality eindeloos en op een leuke manier geoefend kan worden. We hebben gebruikgemaakt van de nieuwste technieken om een zo realistisch mogelijke ervaring ontwikkelen. Co-creatie was onontbeerlijk: we hebben eindeloos geput uit de enorme bak aan kennis en ervaring van Bureau Drugszaken, onze samenwerkingspartner die Drugsview VR breed inzet.

trainen met virtual reality

Trainen met virtual reality in de zorg

Naast bedrijfstrainingen kent virtual reality waardevolle toepassingen in de gezondheidszorg. Een door onszelf geiniteerde zorginnovatie in virtual reality is FysioVR. Dit is een serious virtual reality game die we samen met de ervaren fysiotherapeuten van Hettinga en Trip ontwikkelden. De game stimuleert patiënten hun nekoefeningen te doen in een virtuele werkelijkheid. Tegelijkertijd maakt de game de bewegingen en resultaten met grote precisie zichtbaar voor de behandelend therapeut.

Kom je testen?

Trainen met virtual reality is typisch zoiets dat je zelf eens moet ervaren. Kom gerust eens bij ons langs op ons kantoor aan de westkant van Leeuwarden. We laten je graag onze nieuwe ontdekkingen op op het gebied van virtual reality zien onder het genot van een kop koffie.

Echte koffie. Want tja, daar kan – vooralsnog – geen VR-experience tegenop…. Welkom!

Bekijk voorbeeldprojecten