Valpreventieweek: game on!

Deze week staat in het teken van valpreventie.
valpreventieweekOuder worden betekend dat spiermassa afneemt, het reactievermogen trager gaat worden en we sneller vermoeid raken. Allemaal ingrediรซnten die er toe leiden dat we sneller vallen.
Vaak is dit het begin van een lang en pijnlijk proces van revalidatie. Sommige ouderen komen na de val niet meer op het oude niveau.
Daarom is deze valpreventieweek van belang om te zorgen dat we actief zorgen dat we gezond ouder worden.

Bewegen, bewegen en nog meer bewegen

Om de conditie en de spiermassa op peil te houden is het belangrijk om te bewegen. In ons dagelijkse leven zitten we veel en dat is niet echt handig. Ook ouderen leiden al snel een zittend leven. Daarom is het belangrijk dat ze we gaan bewegen. Even een brief op de post doen, even een rondje door de straat of een wandeling door het park. Dat maakt het verschil.
Maar bewegen hoeft niet altijd te betekenen dat je het huis uit moet. De valpreventieweek geeft ook tips voor in huis. Tijdens het tandenpoetsen kun je ook rekken en strekken. Zelfs zittend in je stoel kunnen minder mobiele ouderen hun oefeningen doen en zo werken aan hun eigen veiligheid en gezondheid.

Serious Game on!

Natuurlijk zijn serious games uitermate geschikt voor oefeningen rondom valpreventie. Zo maakten wij verschillende spellen waarbij ouderen voor een kinect hun oefeningen konden doen. De oefeningen werden vertaald naar het spel, bijvoorbeeld schaatsen of fietsen. Zo trainden de ouderen verschillende oefeningen op een veilige manier. Bovendien werden de oefeningen gemeten en konden ze zo naar de arts of fysiotherapeut doorgestuurd worden.
We krijgen altijd veel positieve reacties op onze serious games voor valpreventie.

De valpreventieweek heeft zelf ook een spelletje gemaakt om je reactie te testen. Wil jij weten wat je reactieleeftijd is?
Doe dan de onderstaande test:
Reactietest

Met elkaar kunnen we gezond en plezierig oud worden!

Maarten Stevens