Virtual Reality Game: Snowworld

Snowworld is een virtual reality game waarbij patiënten met brandwonden tijdens de behandeling het spel spelen. De behandeling van brandwonden is een pijnlijke aangelegenheid die erg veel tijd neemt. Onderzoek toont aan dat het spelen van Snowworld tijdens de behandeling verminderde pijnklachten geeft bij de patiënt.

Pijnverlichting

Hunter Hoffman en David Patterson van University of Washington hebben jarenlang onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de behandeling van brandwonden minder pijnlijk te maken. In 2003 lanceerden ze de game Snowworld, een serious game waarbij de speler tijdens de behandeling in een koude omgeving sneeuwballen op pinguïns en sneeuwpoppen schiet. De game werkt met virtual reality: de speler krijgt een bril op en waant zich dan ook daadwerkelijk in die koude omgeving.
De koude omgeving is natuurlijk niet voor niks gekozen. De koude is het tegenovergestelde van de hitte die de patiënten met brandwonden zo goed kennen. Het blijkt dat de koude omgeving al een psychologisch effect heeft dat uiteindelijk tot een verminderde pijnwaarneming leid.

snowworld
Aantoonbare verschillen tussen het gebruik van VR

Het spel is eigenlijk een grote afleiding voor de hersenen. In plaats van reageren op pijnprikkels die het lichaam uitzend zijn de hersenen bezig met het reageren op de game. MRI scans tonen dan ook aan dat de pijnsignalen minder actief zijn tijdens de game.

Zoals al aangegeven: in 2003 kwam de game Snowworld uit. Sinds die tijd is er zowel in de gameplay, virtual reality maar bijvoorbeeld ook qua grafische mogelijkheden veel veranderd. Tijd voor een update dus. 8D games is gevraagd om onze expertise hiervoor in te zetten, iets wat we natuurlijk graag doen. Eind 2013 moet er een eigentijdse versie van Snowworld zijn die brandwond patiënten, waar ook ter wereld, verlichting van pijn kan geven tijdens hun behandeling. 

Hieronder een korte docu over virtual reality game Snowworld met de verouderde gameplay en weergave.